Brambory lze loupat ručně pomocí různých druhů škrabek na zeleninu nebo elektrickou škrabkou, která je schopna oloupat velké množství brambor téměř bez práce.
Jak loupat vařené brambory?
- Dejte vařit vodu do velkého hrnce, do kterého se vejdou všechny brambory.
- Před vařením nařízněte ostrým nožem slupku brambor po celém jejím obvodu.
- Vložte brambory do vařící vody a nechte vařit cca 15 minut, pokud máte větší brambory může vaření trvat déle.
- Do dalšího hrnce si připravte ledovou vodu.
- Uvařené brambory slijte a nechte okapat pomocí cedníku, ponořte je do ledové vody na 15 – 20 sekund.
- Nechte znovu okapat a začněte loupat slupku pomocí prstů. Půjde to velice snadno a loupání Vám tak ušetří spoustu času.
Jak loupat syrové brambory?
Problém vyskytující se u loupání syrových brambor je ten, že mají tendenci tmavnout. Tmavnutí způsobuje látka zvaná solamin. Snažte se vyhnout nákupu ekologicky pěstovaných brambor, které obsahují větší množství solaminu a vyřaďte také popraskané a pobouchané brambory.
- Nejprve všechny brambory omyjte a umístěte do velké mísy.
- Připravte si prkénko a škrabku.
- Držte bramboru po stranách rukou a nechte ji opřenou o prkénko.
- Do druhé ruky vemte škrabku a začněte loupat rychlým pohybem zprava doleva. Potom bramboru otočte a oloupejte tak její druhou půlku.
- Tímto způsobem je možné oloupat bramboru do 10 sekund. Umístěte brambory ihned do mísy se studenou vodou, aby nezčernaly. Pro ještě lepší ochranu je vhodné mísu s vodou a brambory umístit do chladničky.
Oloupané brambory není vhodné delší dobu skladovat, proto je nejpozději druhý den použijte.
Elektrické škrabky – jednoduché řešení
Dno, buben a dvířka škrabky jsou pokryté vrstvou korundu, která zajišťuje kvalitní oloupání brambor nebo jiné kořenové zeleniny. Doba loupání jedné dávky zeleniny se pohybuje od 1,5 do 3 minut. Je možné dokoupit příslušenství jako lapač slupek a škrobu.
Výhody elektrických škrabek
- šetří čas a energii
- výkon: 100 – 450 kg / hod. podle typu stroje
- lze použít i na loupání cibule
- snadná údržba
Buďte první kdo přidá komentář