Při pečení v troubě, chceme dosáhnout hezky propečeného a na povrchu křupavého kusu masa. Tento způsob pečení je vhodný zejména pro velké kusy masa a velkou drůbež.
Jak pečeme
Troubu předehřejte na teplotu, která je uvedena v receptu. Pokud je trouba vybavena bočními vodícími lištami, úplně dolů vložte nádobu na zachycení výpeku. Poslouží vám také gastronádoba. Do nádoby můžete nalít trochu vody. Okořeněné maso položte na rošt a můžete začít.
Klasické pečení
Kuchyňsky připravené maso vložíme do pekáče a přidáme trochu vody, případně tuku. Pokud maso začíná hnědnout a voda se vyvařila, přidejte novou, nejlépe horkou vodu. Během pečení občas maso polévejte horkým výpekem. Dobrý výpek uděláte, pokud do pekáče přidáte nahrubo nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Další možností je postavit pekáč na plotnu a maso prudce na všech stranách opéci v rozpáleném tuku. Pekáč následně postavte do rozehřáté trouby na rošt.
Nejlepší je vepřové maso s kůží. Vezměte ostrý nůž a kůži nařízněte ve tvaru šikmé šachovnice.
Nízkoteplotní pečení
Chcete-li získat obzvláště šťavnaté maso, můžete použít nízkoteplotní způsob pečení. Do masa zapíchněte vpichový teploměr. Na sporáku na všech stranách prudce opečené maso vložte s pekáčem do předehřáté trouby (horní-/dolní teplota: 80 °C). V závislosti na velikosti a tloušťce masa pečeme bez poklice od 30 minut do 7 hodin. Při nízkoteplotním pečení maso nepoléváme!
Při tomto způsobu pečení musí být teplota velmi přesně dodržena. Teplota v jádře masa musí být nejméně 30 min nad 65 °C. Pro nízkoteplotní způsob pečení jsou vhodná masa křehčí, libové vepřové, hovězí, telecí, jehněčí. V případě tučnějších mas, je nutné nejprve stáhnout kůži a odstranit povrchový tuk.
Buďte první kdo přidá komentář