Některé věci prostě přeložit nejdou. Chafing dish (vysl. šafing diš) je zařízení na podávání teplého jídla a jeho udržování při požadované teplotě.
Více nebo méně parádní
Princip je vždy stejný. Do chafingu je vložena nerezová gastronádoba, ve které je udržovaný pokrm. Pod gastronádobu je potřeba nalít horkou vodu, která pak jídlo přihřívá.Vyrábí se v mnoha tvarech a designech. Vše je pouze otázka ceny.
Udržování ohřívací vody
Pro udržování její teploty můžeme zvolit jednu z následujících možností:
- bezpečnostní hořlavá pasta (hořlavý gel) – vyrábí se z etanolu (lihu), do kterého se přidá octan vápenatý. Značkový hořlavý gel je bez zápachu a kouře a je zdravotně nezávadný.
- elektrický chafing dish, má elektrické topení zabudované přímo do konstrukce zařízení a teplota se řídí termostatem
- elektrické topení pro chafing, které vložíme pod spodní vanu chafingu
Pokud plánujete, že budete zařízení používat střídavě v blízkosti elektřiny, nebo tam kde elektřina není, je dobrou volbou chafing dish s kombinovaným ohřevem. V jednom paketu pořídíte zásobníčky na hořlavou pastu i externí elektrické topení.
Rozdíl je nahoře
Standardní chafing je vyrobený tak, aby se do rámu vešla gastronádoba GN 1/1, případně více menších rozměrů gastronádob.
Existují také chafingy pro GN 1/2 nebo kulaté tvary.
Chafing dish se liší podle použití a tomu odpovídá jejich horní část – nástavba:
– odnímatelná horní poklice
– vyklápěcí poklice do 90° – roll top
– vyklápěcí poklice do 180° – roll top
– polévková stanice s kulatými nádobami na polévku
– se skleněnou poklicí – pokud do něho vložíte písek, hodí se na vařená vajíčka
Jak vidíte, existuje snad pro každého něco. Před jejich pořízením však zvažte, jak a kdy je budete využívat.
Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook.
Buďte první kdo přidá komentář