Smažená ryba nejen o Vánocích

Spousta lidí si myslí, že ryba patří na talíř pouze na Štědrý den. Přesto se najdou tací (a je jich čím dál víc), kteří zjistili, že dobře připravená ryba může být nejen zdravým, ale také velmi chutným pokrmem. Proto by alespoň jedno jídlo z kvalitního rybího masa nemělo chybět v jídelním lístku žádné restaurace.

Výbava vhodná pro snadnou přípravu ryb

  • Nůžky na ryby

pro porcování ryb je vhodné použít speciální nůžky.

je praktickým pomocníkem pro odstranění rybích šupin.

ideálním způsobem  jak pohodlně osmažit rybu je použít fritézu.

pokud není k dispozici fritéza, vystačíme si při smažení ryb s pánví, která však musí mít vhodný tvar a rozměr.

jsou vhodné pro pohodlné obracení rybího masa.

porcelánový nebo nerezový, většinou ve tvaru ryby pro stylové servírování pokrmů.

Tipy pro smažení ryb

  • Pro smažení jsou vhodné ryby s menším množstvím ostrých kůstek (např.: okoun, pstruh, candát, úhoř a spousta mořských ryb).
  • Před smažením větších ryb je vhodné kosti odstranit.
  • Pokud je nutné před smažením ryby rozmrazit, učiníme tak ve studené vodě. Během rozmrazování v mikrovlnné troubě se maso rozpadne a jeho zpracování je pak výrazně složitější.
  • Ryba musí být ponořena v dostatečném množství tuku (vhodné je sádlo nebo kvalitní olej). Před vložením ryby necháme tuk pořádně rozpálit, maso se pak dobře zatáhne.
  • Před tepelnou úpravou maso nasolíme nebo zakapeme citronem.
  • Tepelně opracované ryby neskladujeme na sobě a nepřikrýváme je.
  • Chutný trojobal lze vytvořit pomocí vajíčka rozmíchaného s pivem.

Recept – smažený pstruh

Ingredience:
2 porce pstruha, sůl, pepř, šťáva z citronu, hladká mouka, rozšlehané vejce, nastrouhaný sýr 50g, strouhanka, olej na smažení

Pstruha nasolíme, napepříme a zakapeme citronovou šťávou. Rozšlehané vejce smícháme s nastrouhaným sýrem. Rybu obalíme v hladké mouce, vejci se sýrem a strouhance. Nakonec smažíme po obou stranách na oleji.

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*