Panino je obyčejný italský název pro sendvič. Avšak sendvič svůdně jednoduchý, teplý, chuťově výrazný. Tradičně jej lze nalézt v kavárnách a barech po celé Itálii. Jeho popularita však již dávno překročila její hranice a zasáhla celý svět.
Kompaktní gril je základ
Klíčem k dobrému panino jsou kvalitní ingredience, naprosto čerstvé pečivo a panini gril. Základem bývá například italský bílý chléb ciabatta nebo rosetta, focaccia nebo bageta, podélně rozkrojená a naplněná zeleninou, sýrem nebo masem podle momentální chuti. Kdo má tedy chuť na pravé panino, nechť si zaskočí do Itálie. Výborné italské panino si můžete připravit i doma nebo ve vaší restauraci.
Panino standard
- pršut nebo kvalitní šunka, mozzarella, rajče
- ricotta, grilovaná nebo orestovaná paprika
- mozzarella, rajče, bazalka, balzamikový ocet, sušené oregáno
- šunka, nakládané houby, sýr
Panino classic
- mozzarella, cheddar, černé olivy, zelená paprika, restovaná červená paprika
- restované houby, sušená rajčata, mozzarella, čerstvá bazalka, pesto
- uzený losos, mascarpone, rajče
- tuňák naložený v olivovém oleji, olivy, ančovičky
Panino exklusive
- sýry provolone, fontina, sušená rajčata, nakládaná artyčoková srdíčka, červená cibule, bazalka
- restovaná kuřecí prsa, salsa verde
- čerstvý špenát, restovaná nebo grilovaná paprika a cuketa, artyčoková srdíčka, rajče
- grilované artyčoky, ricotta, kapary, červená cibule a trochu citronové šťávy
Několik tipů závěrem
- Cílem není naplnit sendvič velkým množstvím ingrediencí, ale soustředit se na vyváženost mezi jednotlivými chutěmi a strukturou surovin.
- Pokud budete používat maso (salám, slaninu, restované maso, rostbíf apod.), volte jiný druh pečiva, než je focaccia. To proto, že slaná složka masa se vhodně nezkombinuje s bylinkami z pečiva.
- Pokuste se vyvážit chuť sýra a ostatních přísad, například chuťově výrazný pršut se bude dobře snášet s jemnějším sýrem jako je provolone.
- Originální italské panini zapékají v panini grilu. Účelem je spojit a zvýraznit jednotlivé chutě působením tlaku a tepla. Pokud se chcete těmto sendvičům ještě více přiblížit, dejte náplň do rozříznutého, avšak ještě nerozpečeného pečiva, a při zabalování do alobalu se snažte celý obsah poněkud stlačovat. Zajistěte pevným zatočením konců alobalu a rozpečte
Zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář