Každý má rád ten svůj. Každý ho připravuje jinak. Ano, řeč je o čaji. Pojďme si však povědět, odkud vlastně čaj pochází a jaké druhy jsou nejlepší.
Velmi kvalitní čaje rostou ve vysokých nadmořských výškách. Jejich chuť ovlivňuje kromě podnebí, půdy a nadmořské výšky, převážně jejich způsob zpracování, míchání, balení, doprava a uskladnění. Čajovník je rostlina z rodu Cammelia. Vyskytuje se ve třech hlavních skupinách:
– čajovník čínský
– čajovník asijský
– čajovník indočínský
Jak dělíme čaje
a) podle země původu (Asie, Afrika, Austrálie a Oceánie, Jižní Amerika)
b) podle kvality listu čaje – na pečlivé sklizni čajových lístků závisí kvalita čaje
- nejlepší se nazývají orange pekoe (první listy jsou nejbohatší na cenné látky, jsou z nich nejlepší čaje)
- druhé listy jsou pekoe, poskytují čas střední jakosti
- následuje třetí, čtvrtý a pátý list
c) podle velikosti listu čaje
- celolistové, zlomkové, drťové či práškové
d) podle zpracování listů
- Zelený čaj – lu cha
Stává se moderním trendem díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus. Druhů na trhu je nepřeberné množství nejrůznějších kvalit. - Černý čaj – hong cha
Velice oblíbený typ čaje, který časem zraje. Konvička černého čaje nám napomáhá odbourávat tuky, zlepšuje trávení a omlazuje. Lisuje se do nejrůznějších disků, cihel a hnízd. - Bílý čaj – bai cha
Bílý čaj prochází asi 15% oxidací a jedná se o čajové pupeny s nejmladšími lístky sbírané hned z rána. Jejich chuť i vůně je často květinově-ovocná. - Žlutý čaj – chuang cha
Skvost mezi čaji, který prochází zvláštním typem zrání. Narazit na čerstvý žlutý čaj je dar. - Oolongy – ching cha
Neboli Černý drak jsou částečně oxidované čaje. Jejich vzhled mnohdy připomíná hromádku kamínků. Po vylouhování se kamínky rozvinou v nádherné čajové lístky. Patří mezi delikatesy. - Tmavé čaje – Pu erh – hej cha
Vícenásobně ferentované čaje se zeitým arómatem. Zraje jako sýr :). Čím jsou čaje Pu erh strarší, tím jsou lepší (za podmínky 90% vlhkosti vzduchu). - Ochucené čaje – moli cha
Čajové lístky se míchají se suchými květy. - Čajová směs
Do nálevových sáčků se požívají čajové drtě a prach. Tento čaj je obecně horší kvality.
Káva nebo čaj?
Otázka, kterou si často klademe je, zda-li je čaj opravdu účinnější proti únavě než káva. Ano, je. V porovnání s kávou má v čaji kofein účinek mírnější, ale trvalejší. Psychostimulační účinky kofeinu nastupují po dávce 50 až 200 mg, odstraňují ospalost, únavu a zvyšují psychickou aktivitu.
Zdroj Internet
Buďte první kdo přidá komentář