Houby jsou jedné, nejedlé, jedovaté, vácné i chráněné. Houby jsou i léčivé. Kalorie nemají skoro žádné, snižují hladinu cholesterolu, podle některých údajů snižují riziko rakoviny prostaty.
Na infekce, záněty a mnoho dalšího
Hlíva ústřičná se úspěšně využívá pro posílení imunity, na infekci a záněty. Královnou hub je houba reishi, která je známá jako doplňující prostředek v průběhu léčby rakoviny. Přirozenou dezinfekcí je houba shii-take, která posiluje imunitu. Na paměť pomáhá korálovec ježatý, na cukrovku hnojník obecný.
Aby jenom pomáhaly
- Sbírejte jen Vám dobře známé
Vždy sbírejte jen takové druhy, které bezpečně poznáte. Nikdy je neposuzujte jen podle jednoho znaku. Např. zabarvení klobouku bývá různé i u stejného druhu. - Sbírejte jen mladé a zdravé houby
Příliš vlhké nebo dokonce plesnivé houby se mohou jednoduše stát nejedlými. Takové rozhodně nesbírejte. - Neochutnávejte! Podle chuti se nedá jednoznačně rozpoznat, zda houba je nebo není jedlá. Je velmi snadné se takto přiotrávit. Může dokonce stačit jen olíznutí ruky, ve které jste houbu drželi!
- Také jedlé mohou být nebezpečné
Špatně skladované (např. v igelitovém sáčku) nebo nesprávně upravené jedlé houby se stávají nezdravými. Mohou tak být zdraví nebezpečné. - Ohřívat jen jednou
Opakované ohřívání hub se nedoporučuje. Následky konzumace se mohou podobat otravám ze zkaženého masa. Příčinou jsou toxiny vznikající rozkladem bílkovin. - Nedejte na pověry
Jedovatou houbu podle mnohých rozeznáte na první pohled, protože má prsten na nožce, zapáchá a celkově vypadá odpudivě. Mnoho hub tomuto popisu neodpovídá, vypadají krásně, a přesto jsou jedovaté. - Pokud mrzne, na houby ani nechoďte!
Pokud se vydáte na houby po prvních mrazících, vystavujete se velkému riziku otravy. Po opakovaném zmrznutí a rozmrznutí začínají v dužnině hub rozkladné procesy, jejichž výsledkem jsou nebezpečné toxiny. - Houby před spaním, raději ne!
Houby jsou poměrně těžko stravitelné. Pokud nechcete mít celou noc pocit, že máte v žaludku kámen, nejezte houby před spaním.
Jak předejít potížím?
- Každý má sbírat jen to, co opravdu dobře zná, např. muchomůrku zelenou a citrónovou lze snadno zaměnit, to může mít tragické důsledky.
- Syrové houby nejíme.
- Každou houbu je třeba dobře uvařit, doba varu musí být alespoň 15 minut. Platí to i pro přípravu řízků, které je nezbytné dobře propéci.
- Dětem do 7 let a starým či nemocným dáme ochutnat jen pár lžic nebo je podáváme jako přílohu. Rozhodně ne jako hlavní jídlo. Pro malé děti jsou nebezpečné s ohledem na možnou záměnu a pro seniory jsou těžko stravitelné.
Houbové rizoto
Ingredience:
400 g čerstvých hub, očištěných a nakrájených na plátky, 3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, sůl, mletý bílý pepř, špetka mletého kmínu, 300 g rýže, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 0,75 – 1 l houbového nebo masového vývaru, 50 g strouhaného parmazánu, sekaná petrželka
Postup:
V kastrolu zpěníme na oleji polovinu nakrájené cibule, přidáme houby, sůl, pepř, kmín a podusíme 20 minut pod poklicí. Rýži propláchneme horkou vodou a necháme v sítu okapat. Uvaříme si vývar a necháme na mírném ohni povařit. Ve větším hrnci rozehřejeme lžíci másla, přisypeme zbytek nakrájené cibule a necháme ji zesklovatět. Přidáme okapanou rýži a za stálého míchání ji osmahneme, až zrnka zbělají. Rýži zalijeme vínem, promícháme a víno necháme odpařit. Zalijeme částí vroucího vývaru a za občasného míchání povaříme, poté postupně přiléváme zbytek vývaru. Do uvařené rýže přimícháme podušené houby, polovinu parmazánu, zbylé máslo a část petrželky. Necháme 2–3 minuty odstát a podáváme posypané zbylým sýrem a petrželkou.
Zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář