Sklokeramické varné desky se stávají čím dál oblíbenější součástí kuchyní. Mnoho lidí jim však stále nedůvěřuje a dává při výběru sporáku přednost klasickým litinovým plotnám.
Jak funguje sklokeramická varná deska?
Na rozdíl od indukční plotny funguje sklokeramická téměř stejně jako litinová známá z klasických elektrických sporáků.
Odporovým ohřevem se ohřívá plotýnka, na níž je hrnec, a ten je ohříván přenosem tepla z plotýnky do hrnce. Zde velmi záleží, jak kvalitně hrnec sedí na plotýnce, protože když má nerovné dno, zhoršuje se přenos tepla.
Výhody sklokeramické varné desky
- Rychlý přenos tepla
- Teplo sálá přímo nahoru, nikoliv do stran. To je způsobeno zabudovanými topnými spirálami a sklokeramickým povrchem.
- Rovnou plochu je velmi snadné čistit a udržovat.
- Odolnost vůči teplotním šokům.
- U některých sporáků se nabízí možnost využití vícekruhové zóny – tzn. volba velikosti vytápěné plochy v závislosti na průměru hrnce nebo pánve.
- Bezpečnost
Nevýhody sklokeramické varné desky
- Varná deska není nerozbitná.
- Je sice velmi odolná, při upuštění hrnce plného vody však může prasknout. Běžným užíváním ji nepoškodíte.
- Zbytkové teplo – na rozdíl od indukce.
Čištění a údržba
- Před čištěním nechte varnou desku vychladnout. Zabráníte tím riziku popálení.
- V běžných případech stačí čištění měkkou tkaninou a čistícím prostředkem vhodným pro sklokeramické povrchy.
- Připečené nečistoty a zbytky potravin je vhodné odstranit škrabkou určenou pro čištění sklokeramické desky. Ta často bývá součástí varné desky.
- Nikdy nepoužívejte drátěnky nebo jiné ostré předměty, které by mohly nenávratně poškodit sklokeramický povrch varné desky.
Buďte první kdo přidá komentář