Poslední dobou se stále častěji zabýváme články na téma indukce. A proč ne? Indukce je stále více oblíbenější, a to nejen kvůli krátké době vaření, ale hlavně díky tomu, že s ní lze ušetřit nejen čas, ale také elektřinu a plyn.
Pokud Vám dosluhuje starý sporák, či Vám dokonce definitivně dosloužil, pořiďte si sporák s indukční varnou deskou – postačí i indukční vařič. Nebudete litovat. Jakmile si na ni zvyknete, okamžitě si ji oblíbíte.
Okamžitá reakce
Když potřebujete plný výkon, stačí jediný dotek. Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud chcete ubrat, zvolíte nižší stupeň nebo vypnutí. Nemusíte se přitom obávat setrvačnosti, kvůli níž se jídlo v pánvi nebo hrnci připaluje ještě minutu po vypnutí na běžném sporáku.
Úspora energie
Indukční varná deska se může pochlubit vynikající účinností. Když vaříte na klasické elektrické desce, 40 % elektrické energie připadá na vrub ztrát, v případě plynu je to dokonce 50 %. Indukční deska zužitkuje 90 % energie, a je proto také přiměřeně rychlá.
Dva litry vody dokáže přivést k varu za 5 minut, tedy rychleji než rychlovarná konvice.
Chrání Vaše ratolesti před popálením
Celé kouzlo je v tom, že indukční varná deska sama žádné teplo nevydává. Pod keramickým povrchem je umístěna měděná indukční cívka, která vytváří silné elektromagnetické pole. Reaguje na něj jenom kovové dno nádoby, které se zahřívá na teplotu podle vaší volby. Pokud tedy na plochu zapnuté plotýnky sáhne Vaše neposedná ratolest, nestane se vůbec nic.
Indukce je funkční pouze s nádobím, které je vyhotoveno z feromagnetického kovu a například hliníkové či smaltované hrnce tím vyřazuje z provozu. Pokud se rozhodnete pro indukci, budete si muset přikoupit i indukční nádobí.
Nabídka indukčního nádobí je dnes již široká. Najdete jej například na www.cookmax.cz za velmi přijatelné ceny.
Buďte první kdo přidá komentář