Podle Českého rozhlasu vyhodí každý z nás ročně 170 kg potravin. Kvalitu skladovaných potravin můžeme sami ovlivnit způsobem. Jednak výrobcem doporučeným způsobem, ale také tím, že si pomůžeme sami.
Vezměte jim kyslík vakuováním
Pokud snížíme nebo odebereme skladovaným potravinám kyslík, nemohou potraviny oxidovat a plísně nebo bakterie nemají příznivé podmínky pro svůj růst. Výjimkou je tzv. klobásový jed (odkaz wikipedie – Botulotoxin).
Zejména čerstvé potraviny jsou vhodné pro vakuování. Potraviny si uchovávají své aroma, svou chuť, stejný zůstává i obsah vitaminů a minerálů.
Lednička nebo mraznička kvalitu skladování ještě zvýší a takto dosáhneme velmi dobrého výsledku.
Vakuovací balička
Je jich celá řada. Princip je však vždy stejný. Ze speciálního vakuovacího sáčku nebo vakuovací dózy je odsáván vzduch.
Postup je následující:
• odstřihneme potřebnou délku vakuovací fólie
• ve stroji svaříme jeden konec
• vložíme potravinu
• do stroje vložíme otevřený konec fólie
• zabudované čerpadlo odsává vzduch a po skončení konec sáčku zavaří
Naše tipy!
Palačinky, tortily nebo hamburgery – nastříhejte papír na pečení a jednotlivé vrstvy proložte.
Marinování masa – do misky si připravte marinovací směs, maso obvyklým způsobem zpracujte s marinádou a vakuově zabalte. Marinovací směs rychleji a dokonaleji prostoupí masem.
Maso a ryby – zabalte do savého papíru a takto vložte do vakuovacího sáčku. Vystupující šťáva se nasaje do papíru.
Potřebujete poradit s vakuovou baličkou?
Zavolejte našemu specialistovi na číslo +420 355 327 610 nebo napište mail na technika@hofmann.cz
Buďte první kdo přidá komentář