Tajemství pravého gyrosu

Gyros v pita chlebu je velmi populární svačina a každý už ho pravděpodobně někdy jedl na cestách.
Nejlépe chutná v pita chlebu s tzatziki a řeckým zelným salátem.

Maso a koření

Gyros se obvykle skládá z velmi měkkých kousků vepřového masa, většinou krkovice, která se skládá okolo špízu. Charakteristické aroma tvoří směs koření na gyros

  • drhnuté oregano (dobromysl), drhnutá máta peprná, směs drcené sladké i pálivé papriky (řeské koření bukovo), mletý pepr a sůl

Pro ty, kterým jejich víra nedovoluje jíst vepřové maso, nebo ti, kteří chtějí ušetřit nějakou kalorii, je kuřecí a jehněčí gyros alternativní volba. Nicméně, toto už není tradiční řecká kuchyně.

Grilujeme svisle

Elektrický a plynový gyros zažil od poloviny 20. století opravdový boom. Výrobci tak reagovali na příchod tzv. Gastarbeiterů do zemí západní Evropy. Gril je vytápěný elektřinou nebo plynem. Svislý špíz vždy otáčí elektromotor, který je umístěn dole nebo nahoře, přičemž motor nahoře je výhodnější, protože dole je odkapní miska. Na okrajování grilovaného gyrosu se používá nůž s dlouhou čepelí. (viz související článek o gyrosu)

Maso do chleba

Nejlepší jsou placky pita chleba, které před podáváním krátce rozpečete v troubě, pizza peci nebo v kontaktním grilu. Můžete to také udělat tak, že vezmete pánev s titanovým (nepřilnavým) povrchem, rozehřejte olivový olej a gyros v něm osmažíte. Chléb rozkrojte na dva až tři díly podle velikosti chleba, vytvořte kapsu a začněte plnit. A hezky rychle, protože maso i chléb se podávají horké.

Doplňte zeleninu

Přidejte na tenké proužky nakrájenou cibuli, ledový salát, rajčata a tzaziki a bílé zelí na řecký způsob.

  • Řecký salát z bílého zelí

připravíte tak, že nakrájené bílé zelí krátce blanšírujete. Kastrol naplňte větším množstvím vody a přiveďte do varu. Nakrájené zelí přidávejte po malých dávkách, aby teplota vody příliš neklesla. Po chvíli vyndejte a prudce ochlaďte ve studené vodní lázni. Nakonec zelí smíchejte s olivovým olejem, octem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

  • Tzatziki

Pro přípravu tzaziki použijte velmi pevný jogurt, ze kterého necháte okapat syrovátku. Nejlepší je řecký jogurt). Vezměte struhadlo a nastrouhejte oloupanou salátovou okurku, přidejte sůl a nechte chvíli stát v ledničce. Nakonec okurku vymačkejte. V lisu na česnek rozmačkejte očištěné stroužky česneku, přidejte jogurt, vymačkanou okurku, sůl, pepř, trochu kopru a olivový olej.

Potřebujete poradit s výběrem gyrosu?
Zavolejte našemu specialistovi na číslo
+420 355 327 629 nebo napište mail na mail: v.kralovec@hofmann.cz

Připravil: Petr Gočál

Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*