Někteří lidé je nesnesou, jiní je milují. Procházka po lese může být v těchto dnech i užitečná, najdete možná spoustu hub.
Nepravdy o houbách
- Houba se řeže u země
Nožík si s sebou do lesa vezměte, ale na odřezávání hub zapomeňte! Houby neuřezáváme, ale kroutivým pohybem vylamujeme, abychom neporušili podhoubí. Když to takto provedeme, z podhoubí vyroste další houba.
- Houby rostou po ránu
Houby rostou bez ohledu na denní dobu. Pokud však vyrazíme odpoledne, bývají už vysbírané.
- Houby rostou po dešti
Vláha je určitě pro houby důležitá, houby však rostou až několik dní po dešti.
- Houba vyroste za den
Tak tomu určitě nevěřte, obvykle trvá růst čtyři až osm dní. Choroše rostou i celý rok 🙂
- Na otravu houbami se pije mléko
Při zvracení a průjmu, které otrava vyvolává, dochází k úbytku tekutin, proto je důležité pít. Mléko ale ne! Mléko totiž v podstatě není tekutina a v zažívacím traktu se srazí. Žádný vědecký výzkum také nepotvrdil, že by zmírňovalo dopad jedu z hub na organismus. Při otravě je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.
- Jídlo obsahující houby se nesmí ohřívat
Když je jídlo z hub správně tepelně upravené a následně uskladněné v chladničce, není důvod si ho druhý den neohřát.
- Kov odhalí jedovaté houby
Říká se, že pokud vložíte lžíci do jídla připraveného z hub a zčerná, uvařili jste jedovaté. Nevěřte tomu, jed obsažený v houbách se na kovech nijak neprojevuje.
- Houby mají čarovnou moc
Šamani sice používali některé jedovaté houby, např. muchomůrku červenou pro výrobu kouzelných nápojů, lidé měli vidiny a rozmlouvaly s bohy. Pokusy s jedovatými houbami nedoporučujeme!
- Na houby se skladnou igelitkou
Zapařené houby v igelitce Vám způsobí velké zažívací problémy. Raději Vám doporučíme proutěný košík, kde budou nasbírané houby hezky „dýchat“
- Jedovaté jsou hořké
Pokud ochutnáte hřib a je hořký, tak ho nechte jako „hořčák“ v lese. Zkazil by Vám celou smaženici. Ne všechny jedovaté houby jsou hořké, třeba mochomůrka zelená je syrová docela chutná….
- Syrové houby jsou také jedovaté
hlavně ty, co modrají po dotyku. Ty je třeba určitě nejdříve povařit, nejméně 20 minut, než si na nich pochutnáte.
- Na houby nesmím alkohol
Nepravda, která je zakořeněná už u našich babiček. Záleží na Vaši chuti, co si k houbám dáte. Ale POZOR na hnojník inkoustový, na ten alkohol určitě nepijte!
Zapečené houby v mozzarelle
Ingredience:
8 tenkých plátků bagety, olivový olej na potření, mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř, 1–2 stroužky česneku, 40g másla, 400g hub – lesních hříbků, lišek, hnědých žampionů – přepůlených, 2 větvičky rozmarýnu, 1 vetší hrst šalvějových lístků, 250g mozzarelly – natrhané
1. Rozpalte grilovací desku nebo salamander na maximum. Plátky bagety potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Poté je dvě až tři minuty opékejte dozlatova. Potřete česnekem.
2. Máslo zahřejte ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem. Vsypte houby, rozmarýn, šalvěj, sůl, pepř a pět minut zprudka opékejte. Přidejte mozzarellu, dejte pod salamander a nechte sýr dvě až tři minuty rozpustit. Servírujte s česnekovými tousty.
Buďte první kdo přidá komentář