Gyros (řecky γύρος) je rychlý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se postupně odkrajují plátky masa.
Je často podáván v pitovém chlebu se zeleninou (především cibule, rajčata…) a různými druhy omáček, přičemž nejznámější používanou omáčkou je tzatziki. Dále je oblíbené podávání s brambory nebo hranolky.
Původ gyrosu
Gyros vznikl z tureckého Döner Kebabu, který se poprvé objevil v 19. století v Burse. Do Řecka se gyros dostal ze Soluně a o jeho původu koluje spousta pověstí.
Proč vertikální gyros gril?
- Hlavním cílem vertikálního uspořádání masa při přípravě gyrosu je, aby aromatický tuk stékal z vrchu na maso umístěné níže.
- Maso umístěné ve vyšší poloze je přímo grilováno, protože se nachází v menší vzdálenosti od zdroje tepla.
- Maso umístěné pod ním je díky odkapávání tuku zčásti smaženo.
- Kovová nádoba pod gyros grilem slouží pro zachycení odkrojených plátků masa.
- Kvalitní gyros by měl obsahovat plátky masa ze všech částí pečeně (maso by se mělo odkrajovat od vrchních částí až dolů).
Výběr masa a příprava
- Je možné použít jakýkoliv druh vykostěného masa (hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, kuřecí).
- Maso by mělo být nařezáno tak, aby bylo kulaté, ploché a tenké.
- Plátky napíchneme v jejich středu na vertikální rožeň (menší plátky níže, větší plátky výše).
- Každý plátek posypeme směsí koření (viz další odstavec).
- Pokud je maso suché, můžeme mezi jednotlivé plátky vkládat kousky tučnějšího masa, stejně tak i použít šťávu získanou při krájení cibule.
Směs koření
Základní směs koření se skládá ze soli, sladké a ostré papriky, bílého a černého pepře, sušené petrželky, sušeného česneku a sušeného oregana. Základní směs lze dochutit trochou skořice, muškátového oříšku, anýzu, koriandru nebo fenyklu.
Připravil: Václav Královec
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář