Mrazničky a chladničky nám slouží k uchování potravin a pokrmů, které tak vydrží déle čerstvé a mají i delší trvanlivost. Pro skladování potravin je rozhodující čistota vybavení, teplota skladovacích prostor, vlhkost a čistota ovzduší a možnost větrání skladu.
Rozmístění potravin v chladničce
- Ovoce a zeleninu před uložením do chladničky nemyjte a skladujte je v přihrádce pro ovoce ve spodní části ledničky.
- Mléčné výrobky a vejce se zpravidla ukládají do přihrádek ve dveřích, kde snadno kontrolujete data spotřeby. Nezapomeňte, že mléčné výrobky byste neměli skladovat hned vedle masa nebo ryb, protože snadno pohlcují zápach.
- Maso, ryby a drůbež umístěte do nejnižší přihrádky, a to v mísách obalených potravinovou fólií nebo ve vakuových dózách.
- Čerstvé ryby je vhodné očistit, vykuchat, vykostit, nakrájet a poté uchovat v chladu.
Pravidla uchování mražených potravin
- Nedělte si velké zásoby.
- Pečlivě čtěte informace na obalech. Kromě informací o složení produktu se na obalech uvádí konečné datum spotřeby, které je dvojího druhu: „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“.
- Nepřerušujte chladicí řetězec – nakupujte chlazené a mražené potraviny na závěr nákupu.
- Zmrazujte pouze čerstvé potraviny.
- Do mrazničky nepatří nebalené potraviny, potraviny již jednou rozmrazené.
- Jídlo nejprve umístěte na několik hodin do chladničky, aby se snížila jeho teplota, a teprve poté jej přesuňte do mrazničky. Voda přirozeně obsažená v potravinách se přemění v ledové krystalky, čímž se zamezí působení bakterií. Čím rychleji se jídlo zmrazí, tím lepšího výsledku dosáhnete.
- Zmrazujte potraviny při teplotě – 18 °C a nižší.
- Balíčky s jídlem srovnejte v mrazničce tak, abyste nejdéle skladované kusy vyndavali jako první.
- Na každý balíček nebo obal dejte štítek s datem zmrazení. Snadno tak zkontrolujete maximální datum spotřeby a ihned rozpoznáte obsah bez nutnosti balíček otevírat.
- Balíčky určené ke zmrazení nikdy nepokládejte na sebe. Rozložte je do jedné vrstvy v různých přihrádkách a na sebe je ukládejte až poté, co zmrznou do tuhého stavu.
- Snažte se zamezit výraznějšímu kolísání teplot, aby nedocházelo k rozmrazování potravin a jejich opětnému zmrazování.
- Nikdy do chladničky neukládejte nic horkého. Tím zvýšíte teplotu v celém prostoru, vystupňujete kondenzaci a můžete způsobit vznik plísní.
Několik tipů závěrem
- zeleninu před zmrazením spařte, uchová si barvu a vitamín C
- nesolte a nijak nekořeňte syrové maso, řada koření mění zmrazením intenzitu
- mezi plátky masa vložte fólii pro snadnější oddělení
Pamatujte také na to, abyste chladničku nepřeplňovali: produkty by neměly být skladovány přímo u stěn, aby chladný vzduch mohl kolem jídla lépe cirkulovat.
*)zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář