Salát může být i teplý

Saláty nemusí být záležitostí pouze letních dnů, salát můžete podávat i teplý. Zařazením salátu do jídelního lístku potěšíte především ženy.

Je lepší syrová nebo vařená zelenina?

Zimní saláty se daleko víc než v létě podávají i teplé. Protože však zelenina ztrácí vařením řadu důležitých nutrientů, je dobré připomenout tři základní pravidla pro její tepelnou úpravu:

  • Omývat a krájet těsně před vařením. Na vzduchu se při dlouhém skladování ztrácejí vitamíny, hlavně céčko
  • Slupky loupat co nejtenčí, většina vitamínů je totiž ukryta těsně pod nimi.
  • Čím menší jsou kousky zeleniny, tím rychleji jsou hotové a tím méně tekutiny potřebují k přípravě.

Tepelná úprava zeleniny však paradoxně může zvýšit dostupnost jiných látek cenných pro naše zdraví. Například při vaření mrkve změknou její buněčné membrány a pak se z ní lépe vstřebává beta-karoten, antioxidant důležitý pro správný chod našeho imunitního systému.

Teplý salát s dýní a prosciuttem

Ingredience:

  • dýně máslová nebo hokaido 1 ks
  • prosciutto 150 g
  • sýr pecorino 100 g
  • koriandrová semínka 1 lžička
  • celý černý pepř 1 lžička
  • hrubá mořská sůl 1 lžička
  • sušená chilli paprička 1 ks
  • rukola 1 hrst
  • balzamikový ocet
  • olivový olej

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 ˚C.
  2. Dýni přepulte a vyjměte z ní semena. Nevyhazujte je, ale odložte stranou.
  3. Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky nebo přímo na měsíčky a vložte je do zapékací misky spolu se semeny. Pokropte vše olivovým olejem.
  4. Ve hmoždíři roztlučte lžičku koriandrových semínek, černého pepře, hrubé mořské soli a jednu sušenou chilli papričku. Směs nasypte na dýni a rukama promíchejte.
  5. Pečte ji v troubě tak 30 minut, ale klidně přidejte pár minut navíc, aby byly čtvrtky dýně pěkně ožehlé.
  6. Na velký oválný talíř naskládejte ledabyle plátky prosciutta. Na ně naložte horkou opečenou dýni a opražená semínka a vše posypte hoblinami pecorina. Přidejte pár lístků rukoly a zakápněte salát olivovým olejem a pár kapkami balzamica.*)zdroj: internet

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*