Saláty nemusí být záležitostí pouze letních dnů, salát můžete podávat i teplý. Zařazením salátu do jídelního lístku potěšíte především ženy.
Je lepší syrová nebo vařená zelenina?
Zimní saláty se daleko víc než v létě podávají i teplé. Protože však zelenina ztrácí vařením řadu důležitých nutrientů, je dobré připomenout tři základní pravidla pro její tepelnou úpravu:
- Omývat a krájet těsně před vařením. Na vzduchu se při dlouhém skladování ztrácejí vitamíny, hlavně céčko
- Slupky loupat co nejtenčí, většina vitamínů je totiž ukryta těsně pod nimi.
- Čím menší jsou kousky zeleniny, tím rychleji jsou hotové a tím méně tekutiny potřebují k přípravě.
Tepelná úprava zeleniny však paradoxně může zvýšit dostupnost jiných látek cenných pro naše zdraví. Například při vaření mrkve změknou její buněčné membrány a pak se z ní lépe vstřebává beta-karoten, antioxidant důležitý pro správný chod našeho imunitního systému.
Teplý salát s dýní a prosciuttem
Ingredience:
- dýně máslová nebo hokaido 1 ks
- prosciutto 150 g
- sýr pecorino 100 g
- koriandrová semínka 1 lžička
- celý černý pepř 1 lžička
- hrubá mořská sůl 1 lžička
- sušená chilli paprička 1 ks
- rukola 1 hrst
- balzamikový ocet
- olivový olej
Postup:
- Troubu předehřejte na 190 ˚C.
- Dýni přepulte a vyjměte z ní semena. Nevyhazujte je, ale odložte stranou.
- Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky nebo přímo na měsíčky a vložte je do zapékací misky spolu se semeny. Pokropte vše olivovým olejem.
- Ve hmoždíři roztlučte lžičku koriandrových semínek, černého pepře, hrubé mořské soli a jednu sušenou chilli papričku. Směs nasypte na dýni a rukama promíchejte.
- Pečte ji v troubě tak 30 minut, ale klidně přidejte pár minut navíc, aby byly čtvrtky dýně pěkně ožehlé.
- Na velký oválný talíř naskládejte ledabyle plátky prosciutta. Na ně naložte horkou opečenou dýni a opražená semínka a vše posypte hoblinami pecorina. Přidejte pár lístků rukoly a zakápněte salát olivovým olejem a pár kapkami balzamica.*)zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář