Tvarů pánví je mnoho. Ne však každá je vhodná pro každou příležitost. Zde je přehled nejběžnějších pánví v českých kuchyních.
Kulatá pánev = klasická, nejpoužívanější, určená do každé kuchyně pro přípravu většiny jídel.
Vyrábí se z různých materiálů:
– ocelové
– s teflonovým povrchem
– nerezové
– železné kované
Grilovací pánev = musí vydržet vysoké teplotní zatížení. Může být hladká nebo se spodním žebrováním.
Vhodné materiály jsou:
– železná kovaná pánev
– litinová pánev
– s teflonovým povrchem
Pánev wok = její výhodou je, že olej vždy stéká dolů a tím jej potřebujete méně. Podle druhu ohřevu volíme:
– pánev wok s rovným dnem
– klasická wok pánev
Obří pánev = má zpravidla dvě ucha, také označována „paella“ podle španělského jídla z rýže, mořských plodů a koření. Lze v ní samozřejmě také připravovat (grilovat) jídla středoevropská.
Podle druhu materiálu volíme:
– z nerezové oceli
– litinové
– litinové dělené
Pánev na palačinky = velmi plochá pánev, známá také jako „crepes“.
Z důvodu rovnoměrného přenosu tepla je velmi vhodná:
– železná pánev na palačinky
Pánev speciální = se zvláštním určením – např. na lívance nebo na sázená vejce
– pánev s devíti důlky
Buďte první kdo přidá komentář