V létě osvěží a připomene exotickou dovolenou. Koupit to můžeme prakticky všude a můžeme si to připravit i sami doma. Ano, řeč je o zmrzlině v křupavé oplatce, na tyči, ve skleněném poháru či servírované na talíři se studeným či horkým ovocem.
Domácí zmrzlina je vždy ta nejlepší a může být krémová z mléka a smetany, tvarohová nebo ovocné z ovocných šťáv a jemných džemů, ke kterým se pak přidávají různé příchutě.
V cukrárnách se držáky na zmrzlinové kornouty se plní kornouty různých příchutí
- klasické zmrzliny (vanilková, smetanová, jahodová, višňová, citronová, borůvková, malinová, oříšková, tvarohová, meruňková, broskvová, atd.)
- tropické příchutě ( mango, banán, melou, kiwi, papaya, hroznové víno, růžový grep, sicilský citron, limetta, limoncello, granátové jablko aj)
- alkoholické zmrzliny (becherovka, slivovice, baileys, fernet, pivní, šampaňské, rumová pralinka, punč, krokant s rumem, čokoláda s chilli, whisky team, griotka a další
- kávové a čokoládové zmrzliny (cappuccino, irská káva, latte macchiatto, kávový griliáš, karamelová, nugátová, amaretto, bílá čokoláda s ořechy, višně v čokoládě, dolce latte, whisky cream
- netradiční (cereální, štrúdlová, mrkvová, , mentolová, kaštanová, mascarpone…)
- a zcela neznámé novinky (čabajková, mateřídoušková, křenová, svíčková, koprová, teplá, sýrová, … zkrátka fantazii se nyní již meze nekladou
VĚDĚLI JSTE, ŽE…
- každý Čech sní ročně v průměru pět litrů zmrzliny?
- průměrný kopeček zmrzliny zdoláte za 50 líznutí?
- nejvíce zmrzliny se zkonzumuje v Americe?
- Švédové si libují ve zmrzlině se slanou lékořicí?
- v Japonsku se vyrábí zmrzlina čajová, ale i rybí nebo zeleninová?
- v San Francisku frčí příchuť prosciutto?
- ve Vídni dělají zmrzlinové koule obalené v oříšcích s názvem „meruňkové koule“?
ZMRZLINA A ZDRAVÍ
- zmrzlinu doporučují při zánětech hrdla a ústní dutiny, při nechutenství a potížích spojených s polykání
- mléko ve zmrzlině je zdrojem vápníku a bílkovin
Nejlépe si vychutnáme zmrzlinu ve skleněných pohárcích doplněnou ovocem, šlehačkou a sladkým krémem či likérem. Nejčastěji se podává formou kopečků – kopečková, ale i točená nebo špagetová. Zmrzlinu můžeme také servírovat do netradičních porcelánových misek, které mají zajímavý vzhled a tvar.
Tzv. „třešničkou na dortu“ je pak cukrářské zdobení, které vykouzlí z každého zmrzlinového poháru ten nejlepší kus. Zdobí se praženými mandlemi, griliášem, sekanými ořechy, hrubě nastrouhanou čokoládou či karamelem a polévá se různými druhy topingů (čokoláda, jahoda, višně aj.). Zasunutá oplatka nebo deštníček už jen dozdobí mistrovské dílo.
Zmrzlina zdobí některé druhy kávy a je podávána rovněž se sladkými dezerty jako jsou palačinky, vafle a lívanečky. K tomu se nejlépe hodí skleněné talíře netradičních tvarů.
Buďte první kdo přidá komentář