Mytí zeleniny jako jsou okurky, rajčata a podobně je jednoduché. Prostě je na povrchu dobře odrhneme. U listových salátů postupujeme jinak.
Očištění listových salátů
– odstraňte nevzhledné vnější listy nebo jejich části
– zejména u salátů s přírodním hnědočerveným zabarvením dávejte pozor na možné napadení hnilobou. Často je vidět až na druhý pohled
Mytí listových salátů
– salát rozložte na jednotlivé listy a vložte je do velké nádoby nebo do kbelíku s dostatečným množstvím vody
– pokud to receptura dovoluje, přidejte do prvního mytí trochu octa. Lépe tak odstraníte případné šneky
– salátové listy propláchněte, abyste odplavili nečistoty a písek
– pracujte důkladně, opatrně a rychle. Nenechávejte salát dlouho ve vodě, abyste neodplavili cenné živiny
Odkapání listových salátů
– před podáváním by měl být salát suchý, aby lépe přijal dresing a nestal se rychle „blátivým“
– zbavte jej zbytků vody. Praktická je odstředivka na salát
– aby se listy neponičily, vkládejte do odstředivky pouze přiměřené množství salátu
Dělení
– listy hlávkového salátu natrhejte na přiměřeně velké kousky
– platí zásada, že čím tvrdší listy, tím menší kousky
– salát dělte bezprostředně před konečnou přípravou
Tipy pro přípravu
- citlivé strouhané suroviny do salátů (celer, mrkev, apod.) promíchejte s dresingovou omáčkou, aby se na vzduchu nezabarvily. Toto platí pouze u světlých dresingů. Tmavé octy zabarvují rovněž.
- pro přípravu jsou vhodné velké mísy
Skladování listových salátů
– umyté a osušené listy salátu vložte do vzduchotěsné nádoby. Vhodná je polypropylénová gastronádoba a těsným víkem
– nádobu vložte do chladničky nebo saladety
– vyndávejte pouze takové množství, které jste schopni v krátké době zpracovat
Zdrih: internet
Buďte první kdo přidá komentář