Vyznáte se ve slavnostních hostinách a společenských setkáních?
Banket
Francouzsky banquet je slovo, které má pravděpodobně svůj původ ve francouzském slově la banc – lavice. Výrazem banket se dnes označuje společné stolování při mimořádných, oficiálních nebo slavnostních příležitostech. Banket je vrcholem gastronomického servisu.
Charakteristika banketu
- hosté sedí u společenské tabule (banketových stolů) podle zasedacího pořádku
- průběh se řídí předem stanoveným pořadem (protokolem)
- je nutné zajistit větší počet obsluhujících na vysoké odborné úrovni, mají společné nástupy a odchody
- podává se předem dohodnuté menu, jednotně pro všechny osoby, výjimkou jsou pouze nemocní a malé děti
- na začátku nebo během hostiny se pronášejí slavnostní přípitky
Raut
Slovo raut je přejatý výraz z anglického slova rout, což znamená „srocení více než 3 lidí“. Tato společenská událost slouží k navázání kontaktů co největšího počtu lidí. Je to v dnešní době nejoblíbenější forma společenského setkání spojené s pohoštěním. Lehce se navazují kontakty při volném pohybu hostů.
Charakteristika rautu
- slavnostní občerstvení formou rautu se uskutečňuje zejména při větších akcích ve večerních hodinách
- raut je vhodné pořádat pro společnost s více jak 30 osobami
- bývá zpravidla zahájen „welcome drink“, uvítacím přípitkem, který je nabízený z podnosů obsluhou při příchodu hostů před vstupem do prostor konání
- konzumace probíhá samoobslužným způsobem z nabídkových stolů, které jsou rozděleny na stoly s pokrmy a nápoji, personál pouze pomáhá hostům při výběru
- konzumuje se ve stoje, prostor musí být vybaven stoly na odkládání použitého inventáře
Koktejl
Krátkodobé setkání, které se organizuje dopoledne nebo odpoledne, s jednodušší formou pohoštění, provozně a ekonomicky je méně náročné. Záměrem je umožnit seznámení a navázání nových kontaktů co možná největšímu počtu zúčastněných.
Charakteristika koktejlu
- pořádané přes den, většinou odpoledne, kdekoliv
- časový limit na tuto akci by neměl přesáhnout dobu trvání dvou hodin
- servírovány jsou pokrmy upravené a nabízené tak, aby nebylo nutné používat příbory, talíře (chuťovky, chlebíčky, mini dezerty apod.), doplněno nabídkou nápojů
- obsluha nabízí pokrmy z podnosů a mís, sortiment se v průběhu akce již nedoplňuje
Ostatní společenské akce
- FIVE O´CLOCK TEA (ČAJ O PÁTÉ), pro mládež s nealko nápoji
- ČÍŠE VÍNA (COUPE DE CHAMPAGNE), odpolední nebo krátké večerní setkání na půl hodiny
- PICKNICK v přírodě spojený s návštěvou historických míst atd.
- GARDEN PARTY – ZAHRADNÍ SLAVNOST
- RIVER PARTY – VÝLET NA LODI, společná vyjížďka lodí i noční
*) zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář