Bakterie enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) se poprvé objevila také v české republice.
Obrana + základní hygiena
Jak se šíří
– především potravinami
– může se také šířit přenosem z člověka na člověka
– dotykem znečištěných povrchů
– létajícím hmyzem
Mytí rukou
– velmi často si myjte ruce pod teplou tekoucí vodou
– používejte mýdlo s desinfekční přísadou
– ruce si osušte osoušečem rukou nebo používejte jednorázové papírové ručníky
Práce v kuchyni
– při práci nenoste prsteny a bižuterii, které nosíte v civilu
– pro jednotlivé práce používejte barevně odlišná krájecí prkna a barevné nože
– průběžně provádějte desinfekci pracovních ploch a pracovního náčiní postřikem desinfekčními prostředky
– ruce si neutírejte do textilních utěrek. Používejte jednorázové papírové ručníky
– pro přípravu masa a syrové zeleniny noste jednorázové pracovní zástěry
Zpracování potravin
– k dokonalému zničení baktérií dochází při teplotě +70°C po dobu 10 minut. Ke kontrole používejte vpichový teploměr
– kromě zeleniny se EHEC objevuje také v syrovém hovězím mase a nepasterovaném mléce. Nepodávejte tyto produkty
Čerstvá zelenina
– zeleninu umývejte pod tekoucí studenou vodou
– mytí provádějte důkladně a opakovaně
– okurky oloupejte a opětovně umyjte pod tekoucí vodou
– umytou zeleninu odkládejte do čistých nádob, nejlépe do cedníku na zeleninu
– na listovou zeleninu je vhodná odstředivka na salát
– zabraňte styku umyté zeleniny s nečistou plochou
Toalety a umývárny
– i několikráte denně provádějte dokonalé očištění a dezinfekci sanitačního zařízení dezinfekčním prostředkem
– očistěte také vodovodní kohoutky a místa možného styku se znečištěným povrchem
– nepoužívejte textilní ručníky. Ruce si osušte osoušečem rukou nebo používejte jednorázové papírové ručníky
Buďte první kdo přidá komentář