Historie knedlíků je dlouhá, i když možná ne až tak, jak by se podle jejich pevného propojení s českou kuchařskou tradicí zdálo. Tak jako slovo knedlíky v češtině definitivně zdomácnělo až v 19. století, i standardní české knedlo-vepřo-zelo má původ až za císaře Franze Josefa, kdy tuto kombinaci začal hostům nabízet jeden pražský restauratér. Odkud knedlík do středoevropské gastronomie přišel, se dá identifikovat jen stěží.
Knedlíky patří mezi české nejoblíbenější přílohy.
Chebské pečené
unikátní knedlíky ze směsi syrových a pečených brambor a ječné mouky se připravovaly vedle klasických vařených na Chebsku. Pro slavnostní příležitosti se přidalo ještě trochu škvarků. Pekly se ve velké pánvi vymaštěné sádlem.
Bramborový
Připravuje se z uvařených, vystydlých brambor. Speciálním lisem na brambory se mačkají do velké mísy a spolu s vejcem, solí, hrubou moukou a krupicí se připraví těsto. Pracujeme rychle, aby těsto nezřídlo. Vaří se v osolené vodě.
Tip:
- brambory vařte celé den předem a druhý den loupejte
- můj typ: nejlepší jsou brambory typ A (salátové)
- uvařené brambory scezené nechte v horkém hrnci „vydýchat“ (odpaří se zbylá voda a pára)
- nejlepší knedlík je, když použijete jen dětskou krupička místo mouky. Doporučujeme na 400 g krupičky 1 kg uvařených brambor
- můžete plnit škvarky, uzeným masem aj
Karlovarský
říkalo se jim také knedlíky ubrouskové, svatební nebo fajnové a patří k nejmladším členům velké knedlíkové rodiny. U tohoto typu knedlíku je poměr mouky a na kostičky nakrájené housky obrácený, chuť mu vylepšuje hrst nasekaných bylinek a jemnou konzistenci mu dává našlehaný sníh z vaječného žloutku. Vaří se v látkovém ubrousku ve slané vodě nebo na páře. Vyndaváme pomocí speciálního naběráku na knedlíky. Uvařený se nejlépe krájí nití, nebo využijte kráječ na knedlíky.
Tip:
- do nakrájených kostiček přidejte petrželku a muškátový oříšek a zalijte mlékem
- můj typ: knedlík vařím v potravinářské fólii svázaný jako bonbón, který několikrát propíchnu vidličkou
- často se také vařil v utěrce (proto ubrouskový). Látkový ubrousek potřete máslem, než do něj dáte těsto a na každém konci zavažte.
Vídeňský
Připravovali naše prababičky také z nakrájených housek, do který přidaly osmaženou cibulku a hodně petrželky. Jsou ve tvaru koule a vaří se v ubrousku v páře.
Chlupaté knedlíky – bosáky, klouzáky, drbáky, bavlněné krkonošské
příprava této varianty knedlíků je dodnes součástí kuchařské výchovy dívek v jižních Čechách. Na struhadle nastrouhané syrové brambory se propláchnou, přidá se mouka a sůl. Ze vzniklé hmoty se vytvarují šišky, které se zhruba 15 minut vaří v osolené vodě v kastrolu.
Tip:
- přebytek vody po nastrouhání slijte
- Mírně přelijte mlékem, nebudou tmavnout
- do těsta se má přidat třetina strouhaných studených vařených brambor, aby byl knedlík měkký a správně „barevný“ – úspěch bude zaručen!
- do chlupatých knedlíků můžete přidat koření, nejlépe majoránku, i česnek, pažitku aj.
- těsto má být hustší než na bramborák
- pokud knedlík po uvaření smícháte s uvařeným zelím, tak neztmavnou
Kynutý
Droždí je ingredience s kterou se dá vykouzlit dobrota i směs pro krásu. Náhodou o objevili Egypťané, když zapomněli dát péct těsto. Když těsto osladíte, můžete použít pro ovocné knedlíky
Tip:
- přidáváme teplé mléko, ne horké!
- kvásek připravte nejlépe zvlášť – můj vyzkoušený recept: rozdrobené droždí posypu lžičkou cukru a rozmíchám na kašičku. Posypu lžící mouky a zaliju 2 lžícemi vlahého mléka. Postavím k teplu, přikryju a za chvilku mi kvásek „vyskočí!
- opět můj vyzkoušený recept na žluťoučké, nadýchané kynuté houskové knedlíky: část mouky nahradím bramborovým knedlíkem v prášku!! Vyzkoušejte a nebudete dělat již jinak!
Péřové knedlíky
Klasický houskový knedlík, který se vaří otevřený na utěrce. Na hrnec s vodou přichytíme pevně utěrku, na kterou volně vedle sebe položíme knedlíky tak, aby se nepřilepily. Přikryjeme dalším hrncem, který nám slouží jako poklička. Když se voda začne vařit, vaříme cca 8 minut.
Tip:
- knedlíky můžete také plnit marmeládou, povidly a ovocem
- kompotované ovoce dobře slijte přes sítko
Meruňkový
když už je řeč o ovocných knedlících, na jižní Moravě se do nich tradičně dávají meruňky, které se balí do tenkého těsta z nastrouhaných vařených brambor, polohrubé mouky, másla, vejce a špetky soli. Na Moravě jsou ovšem doma také ovocné knedlíky z těsta tvarohového. Ve slané i sladké podobě jsou na Moravě častěji než v Čechách k vidění recepty na knedlíky z těsta kynutého. Třeba na Valašsku se jim říká „pěry“ a podávají se slané i sladké.
Tip:
- Na 500 g polohrubé mouky dejte 20 g droždí, lžičku cukru, 250 ml vlahého mléka, 1 vejce a špetku soli
- těsto rozválejte a vykrajujte kolečka (nebo rádýlkem proužky)
- jsou hotové, když vyplavou
- nejraději máme opraženou strouhanku s máslem a moučkovým cukrem. Přelité rozpuštěným máslem to nemá chybu!
Tvarohový
Tvarohové těsto je vhodné jak pro ovocné knedlíky, tak pro přípravu knedlíčků k masům a omáčkám. Do tvarohového těsta se pak přidává kvásek i housky na kostičky. Kulaté knedlíčky vaříme ve slané vodě.
Vaječné knedlíky
Pokud máte hodně vajec od slepiček, rozšlehejte tak 10 ks se solí, přidejte rozpuštěnou 140g hery, sůl a 500 g strouhanky. Z tuhého těsta udělejte malé kuličky a ty dozlatova osmažte. Pak je ještě dovařte cca 6 minut v osolené vodě.
Se slaninou
typický je pro slezské pomezí. Připravuje se z brambor, hrubé mouky, slaniny, krupice, vajec a nakrájené housky. Zvlášť ceněný je v kombinaci s klobásou, ale podává se také bez ní, s kysaným zelím. Na pánvi orestujeme cibulku knedlíky s ní posypeme.
Naše česká kuchyně jich ještě nabízí nespočetné množství. Tak objevujte, ochutnávejte a hodnoťte.
*) zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář