To přeci ví každé malé dítě. Rostou v zemi, mají vysoký obsah vitamínu C a jsou zdravé. Při pečení a smažení se vitamín uchová. Při jejich vaření se vitamín C rozpouští ve vodě a ztrácí se tak.
Vlastní bramborové lupínky
Pivo, víno a přátelé. Pokud mají hosté chuť jen tak si něco zakousnout, připravte jim vlastní čerstvé bramborové lupínky.
- syrové brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky
- nakrájené bramborové plátky osušte kuchyňským papírem
- syrové bramborové plátky vložte až tehdy, pokud fritéza ohřála kvalitní olej na 190°C. K tomu je praktická fritovací lžíce.
- plátky ve fritéze občas promíchejte a vyndejte, jestliže se začínají zabarvovat do zlatova
- vložte je na odkapávací síto a nechejte okapat
- po okapání bramborové plátky ještě jednou vložte do fritézy a dosmažte do zlatova, aby byly hezky křupavé
- nakonec je posolte, případně vezměte lis na česnek a ochuťte čerstvým česnekem
Opékané brambory jednoduše
Čerstvé smažené české brambory. Jsou vhodné k masům, rybám i zelenině.
- syrové brambory omyjte a v dostatečném množství je uvařte do poloměkka
- uvařené brambory sceďte a nechte je vychladnout
- brambory před opékáním oloupejte malým loupacím nožem a nakrájejte je na plátky silné asi 0,5 cm
- smažící pánev nejprve ohřejte a pak teprve přidejte olej nebo tuk
- do horkého oleje vložte nakrájené brambory a opékejte na obou stranách do zlatovaTip na dochucení:Před dokončením přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a krátce jí opečte s bramborami.
Nakonec opečené brambory dochuťte natrhanými tympánovými lístky, solí a pepřem.
Připravil: Petr Gočál
Buďte první kdo přidá komentář