ČOI pozoruje a číhá na každém rohu

Česká obchodní inspekce, vymahatel plnění povinností prodejce a poskytovatele služeb a ochránce práv spotřebitele. Její činnost je podložena zákonem č. 64/1986 Sb o České obchodní inspekci.

Kontrola začíná u vchodu

Každá provozovna musí být označena:

  • obchodní název nebo jméno a příjmení podnikatele
  • IČ – identifikační číslo ekonomického subjektu (známé také jako IČO)
  • často opomíjené – IČP – identifikační číslo provozovny – v roce 2010 rozesílaly jednotlivé Živnostenské úřady
  • jméno a příjmení osoby zodpovědné za činnost provozovny
  • provozní doba
  • grafická značka, která informuje, zda jsou prostory kuřácké, nekuřácké nebo stavebně oddělené

Pro ČOI mějte dokumentaci pohromadě

  • oprávnění, podle kterého podnikáte – výpis z živnostenského rejstříku (pořídíte téměř na každé poště kde mají Czechpoint
  • nájemní smlouvu nebo dokument, který potvrzuje oprávněné používání prostorů k podnikání
  • rozhodnutí o kolaudaci objektu, které říká, že prostory využíváte v souladu s kolaudací
  • jídelní a nápojový lístek + receptury, aby mohli kontrolovat, jestli dodržujete složení a hmotnost surovin

Co kontroluje ČOI ještě

  • doklad o zaplacení – na požádání vystavujete do hodnoty 10.000,- Kč zjednodušený daňový doklad, který obsahuje:
  • obchodní firmu (resp. jméno a příjmení)
  • sídlo nebo místo podnikání resp. bydliště plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění
  • daňové identifikační číslo plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění
  • pořadové číslo dokladu
  • rozsah a předmět zdanitelného plnění
  • datum vystavení dokladu
  • datum uskutečnění zdanitelného plnění
  • výše ceny celkem (včetně DPH)
  • základní nebo snížená sazba daně, případně sdělení, že se jedná o zdanitelné plnění osvobozené od povinnosti uplatnit daň na výstupu podle § 46 nebo 47 zákona o dani z přidané hodnoty

původ prodávaného zboží – mějte po ruce doklady o původu zboží (faktury, apod.)
správná hmotnost (váha) zboží – v celé restauraci stačí jedna cejchovaná váha. Pro vnitřní kontrolu vám postačí necejchovaná váha
nedávejte led do nápoje, pokud není součástí receptury. Led podávejte samostatně ve skleničce nebo  použijte zásobník na led
dodržujte míry – mějte skleněný odměrný válec – cejchovaný – podle kterého můžete měřit objem prodávaných nápojů

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*