Hamburger není ohřátá sekaná

Nějaký hamburger už pravděpodobně ochutnal každý z nás. Většinou ho ale známe pouze z nepříliš kvalitních fast food občerstvení, kterých v českých městech nalezneme nespočet. Restaurací a fast foodů připravujících opravdu správné hamburgery je však velmi málo. Věřte nebo ne, i příprava tohoto mnohými zatracovaného pokrmu má svá pravidla.

Něco málo z historie

První zmínka o hamburgeru v USA pochází z roku 1885. Patnáctiletý chlapec jménem Nagreem Seymour (Wisconsin) prodával masové koule ze svého vozíku taženého volem na místním jarmarku. Obchod však nezkvétal a chlapec si ihned uvědomil, že není lehké pojídat koule během procházky po jarmarku. Dostal ihned nápad splácnout masovou kouli na placku a dát ji mezi chleby. Svůj nový výtvor nazval „Hamburger Charlie“.

Příprava správného Hamburgeru

  1. Základem správného hamburgeru je samozřejmě mleté hovězí maso, ze kterého musíme udělat „placku“.
  2. Do masové placky se mohou přidávat ještě další ingredience jako např. vejce, strouhaný sýr nebo cibule. Správné maso na hamburger by však mělo být tvořeno pouze z tučnějšího hovězího masa.
  3. Vytvořte z masa kulaté placky, měly by být větší než houska, tepelnou úpravou se totiž zcvrknou. Maso neuplácejte příliš pevně, mělo by zůstat nadýchané. Lehce osolte a opepřete.
  4. Vložte placky na několik hodin do chladničky.
  5. Rozkrojte housku na půlky. Nechte je do zlatova opéct, třeba v
  6. Maso položte na rozpálenou (středně vysoká teplota) pánev s trochou oleje nebo grilovací desku.

    Doba opékání po obou stranách:
    3 minuty – RARE
    4 minuty – MEDIUM
    5 minut – WELL DONE

  7. Do masa nepícháme masovou vidličkou ani se ho nesnažíme mačkat obracečkou, mohla by z něj vytéct šťáva.
  8. Obě opečené půlky housky potřete lehce máslem. Vrchní půlku potřete kečupem a majonézou, poté na ni položte okurku, salát a nahoru rajče.
  9. Maso položte na spodní půlku a přiklopte. Podle chuti je možné na maso přidat ještě plátek sýru.

Hotový burger můžeme podávat samostatně, s hranolkami nebo cibulovýmí kroužky.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*