Nějaký hamburger už pravděpodobně ochutnal každý z nás. Většinou ho ale známe pouze z nepříliš kvalitních fast food občerstvení, kterých v českých městech nalezneme nespočet. Restaurací a fast foodů připravujících opravdu správné hamburgery je však velmi málo. Věřte nebo ne, i příprava tohoto mnohými zatracovaného pokrmu má svá pravidla.
Něco málo z historie
První zmínka o hamburgeru v USA pochází z roku 1885. Patnáctiletý chlapec jménem Nagreem Seymour (Wisconsin) prodával masové koule ze svého vozíku taženého volem na místním jarmarku. Obchod však nezkvétal a chlapec si ihned uvědomil, že není lehké pojídat koule během procházky po jarmarku. Dostal ihned nápad splácnout masovou kouli na placku a dát ji mezi chleby. Svůj nový výtvor nazval „Hamburger Charlie“.
Příprava správného Hamburgeru
- Základem správného hamburgeru je samozřejmě mleté hovězí maso, ze kterého musíme udělat „placku“.
- Do masové placky se mohou přidávat ještě další ingredience jako např. vejce, strouhaný sýr nebo cibule. Správné maso na hamburger by však mělo být tvořeno pouze z tučnějšího hovězího masa.
- Vytvořte z masa kulaté placky, měly by být větší než houska, tepelnou úpravou se totiž zcvrknou. Maso neuplácejte příliš pevně, mělo by zůstat nadýchané. Lehce osolte a opepřete.
- Vložte placky na několik hodin do chladničky.
- Rozkrojte housku na půlky. Nechte je do zlatova opéct, třeba v
- Maso položte na rozpálenou (středně vysoká teplota) pánev s trochou oleje nebo grilovací desku.
Doba opékání po obou stranách:
3 minuty – RARE
4 minuty – MEDIUM
5 minut – WELL DONE - Do masa nepícháme masovou vidličkou ani se ho nesnažíme mačkat obracečkou, mohla by z něj vytéct šťáva.
- Obě opečené půlky housky potřete lehce máslem. Vrchní půlku potřete kečupem a majonézou, poté na ni položte okurku, salát a nahoru rajče.
- Maso položte na spodní půlku a přiklopte. Podle chuti je možné na maso přidat ještě plátek sýru.
Hotový burger můžeme podávat samostatně, s hranolkami nebo cibulovýmí kroužky.
Buďte první kdo přidá komentář