Řecká kuchyně patří mezi jednu z nejzdravějších, díky hojně používané čerstvé zelenině, velmi kvalitnímu olivovému oleji, velkému množství ryb a mořských plodů, ovčímu sýru a libovému masu (nejvíce je rozšířeno jehněčí, ale také kozí a telecí).
Pokud si chcete pochutnat, vyhněte přeplněným přístavním restauracím s „úžasným“ výhledem na koráby a vydejte se do postranních uliček. Zde objevíte napolo ukryté a voňavé taverny. Jídelní lístek vám bude dozajista předložen i v anglickém jazyce, takže nemusíte mít obavy, že nepoznáte, co si objednáváte (což se vám může velmi lehce stát např. ve Francii, kde nabídka v angličtině není zas až tak běžná). Taverny mají ještě jednu výhodu. Majitelé vás nejdříve uvedou do samotné kuchyně, kde máte možnost nahlédnout pod pokličky a teprve poté, omámeni neodolatelnými vůněmi, si objednáte.
Ingredience
Zelenina a luštěniny
- typickou zeleninou jsou rajčata, papriky, lilky, cukety, brambory, cibule a okra (jedlý ibišek), salátové okurky
- používá se i hlávkový salát, zelí, mrkev, cibule, česnek i petržel, které mají „řeckou“ příchuť
- v řecké gastronomii se velmi používá také čočka a fazole
Koření a olivový olej
- je přidáván téměř do všech pokrmů a má velmi příznivé účinky na lidské zdraví
- jeden z nejkvalitnějších na světě Sitia je stáčen v rodinných stáčírnách. Tento, ale i jiné vzácné olivové oleje, se používají i v kosmetickém průmyslu a samotné Řekyně si jím potírají celé tělo pro zdraví i pro krásu.
- z koření je nejznámější bazalka či oregano, máta a muškát
- tymián, rozmarýn, kopr, petrželová nať, ale i skořice
Ovoce a plody
- meruňky, broskve, hroznové víno, broskve, třešně nebo melouny jsou vždy čedrstvé a šťavnaté
- dále pak fíky, opuncie, lokvát, kiwi a mandle
- ořechy, rozinky, madle, med
Maso a sýry
- maso z ovcí a koz je daleko běžnější než ze skotu
- kuřecí, vepřové, jehněčí, ryby
- ovčí sýr fea, hustý řecký jogurt
Tradiční řecké speciality
Musaka – zapečené vrstvy z mletého masa, baklažánů a brambor zalité bešamelovou omáčkou
Souvlaki – jde o špíz z jehněčího nebo vepřového masa podávaný s rýží
Skordalia – bramborové pyré s „česnekovým olejem“
Keftedakia – karbanátky z hovězího masa
Taramosalata – nasolené rybí jikry z běžných ryb s česnekem, cibulí, olivovým olejem a citronovou šťávou
Pasticio – zapečené makaróny se sýrej, vajíčkem a mletým masem s bašamelem
Pilaf – rýžový nákyp se zeleninou (masem)
Psarosoupa (rybí polévka), Fasolada (fazolová), Avgolemono (tradiční polévka z kuřecího vývaru s vejci a citronem)
Tzaziky – směs z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku (kopru a máty) podávaná v malých mističkách
Choriatiky – u nás salát „řecký“, z okurek, paprik, cibule, oliv, rajčat se zálivkou z olivového oleje, vinného octa a posypaný fetou
Feta – ovčí sýr
Gyros – jehněčí, vepřové nebo kuřecí maso v chlebové placce s kousky zeleniny s různými dipy (i tzaziky)
Chalva – cukrovinka z krupice slazené medem, přidává se máslo, rozinky, oříšky nebo mandle
Rizogalo – rýžový pudink
Co se pije v Řecku
Víno – nejběžnější nápoj, nejznámější je Retsina s lehce pryskyřičnou chutí
Lihoviny – anázový likér Ouzo, Tsipouro je bez anýzu, destiluje se z ovocných výlisků, Metaxa je v Řecku nejpopulárnější
Pivo – svétlé pivo Mythos, ležák Vergina, nebo značka Fix
Káva a čaj – z kávy je populární rozpustná „Nes“ nebo řecká specialita Frapé; čaj se pije sáčkový
Recept na kuřecí souvlaki
Suroviny:
1kg kuřecích/krůtích prsíček, marináda – 3 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, 200g hustého smetanového jogurtu, 3 utřené stroužky česneku a 1 kávová lžička sladké papriky, dle chuti sůl a pepř
Postup:
připravenou marinádu nalijte do nádoby, naložte do ní nakrájená prsíčka, nádobu zakryjte víčkem nebo fólií a nechte uležet cca na 2 hodiny v chladném prostředí. Poté maso napichujte na jehly /špíz/ a proložte jej plátky papriky, cibule a rajčat. Grilujte cca 8 minut a potírejte mašlovačkou zbytkem marinády.
Buďte první kdo přidá komentář