Původ a historie této rostliny je velice bohatá. Kolem šestnáctého století před naším letopočtem, Féničané přivezli první olivovník na peloponéský poloostrov, a právě odtud se později rozšířil díky řeckým a později i římským kolonizátorům do celé oblasti Středozemního moře, od afrického pobřeží do Itálie a jižní Francie až na Pyrenejský poloostrov. Oblast Středozemního moře je dnes nejdůležitější pěstitelskou oblastí na světě.
Druhy olivového oleje
Extra panenský
- musí projít chuťovou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů
- olej získávaný z oliv zásadně a vždy mechanickým lisováním bez použití chemie
- extra panenský olivový olej je čistým a přírodním extraktem z oliv a proto je nejvíce ceněným mezi olivovými oleji
- je vhodný pro studenou i teplou kuchyni
Panenský
- chuťové ohodnocení je nižší
- olej získávaný z oliv mechanickým způsobem bez použití chemického postupu stejně jako extra panenský
- na českém trhu není panenský olej dostupný, samostatně se většinou neprodává ani v jiných zemích
- panenský olej se používá pro výrobu olivového oleje Pure
Corrente
- známý také jako běžný olej
- u nás se samostatně neprodává
- není vhodný pro okamžité stáčení do lahví
- musí být upraven v rafinérii
- používá se pro získání “čistého” olivového oleje (Pure)
Pure
- známý jako čistý olej
- panenský olej tvoří v průměru 8% celkového obsahu oleje Pure, je vhodný pouze na vaření nebo na smažení, nikoliv pro studenou kuchyni
- doporučuje se výhradně na tepelnou úpravu pokrmů, jelikož je chuťově neutrální
Sansa
- získává se z olivové drti, z odpadu, který zbyde po prvním vylisování olejů
- nejméně kvalitní olej
- má žluto-nazelenalou barvou a v případě nutnosti jej lze použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni
Pikantní olivy
Ingredience:
2 chilly papričky, 200g oliv s mandlí, hrst bazalky, 60 ml extra panenského olivového oleje, stroužek česneku a sůl
Postup:
Menší hrstku lístků bazalky jemně nasekáme nožem, česnek utřeme s trochou soli nebo prolisujeme lisem na česnek. Chilli papriku nakrájíme na kroužky nebo na kousky. Vše promícháme v misce s olivovým olejem. Bylinkový olej můžeme připravit i s předstihem.
Zakoupené olivy s mandlí scedíme a necháme okapat. Promícháme se směsí oleje, bazalky, česneku a kapie. Můžeme ještě ochutit pepřem.
Pikantní olivy necháme uležet. V lednici vydrží i několik dní. Můžeme je podávat samotné nebo jako chuťovku – třeba k obložené studené míse.
Buďte první kdo přidá komentář