Poslední dobou stále více oblíbenější záliba, která nejen hezky vypadá, ale i potěší vaše hosty. Chce to hlavně zručnost a spoustu trpělivosti. Z kousků ovoce se rázem stanou skvosty, které ozdobí letní tabuli. Potřebujeme k tomu sadu vykrajovátek a tvořítek. My si dnes ukážeme, jak vytvořit tento skvost z melounu.
Dekorativní meloun
- Meloun oloupejte ze dvou třetin. Pomocí kulaté formy a nožíku vyznačte kruh. Nůž držte kolmo a zařízněte až k červené dužině.
- Šikmým řezem z vnější strany odkrojte klínek melounu tak, aby kulatý střed zůstal nepoškozený. Střed zbavte hran seříznutím nebo seškrábnutím. To samé proveďte i na vnějším okraji. Vezměte zoubkované tvořítko a seškrabujte s ním celý obvod středu, čímž vytvoříte drobné zoubky. Pozor ale, abyste neřízli příliš. Nemáte-li dlátko, pomozte si škrabkou na brambory.
- Tenkým nožíkem začněte z vnitřku středu seřezávat tenký lístek, který bude u základny trochu silnější. Zoubkovaným dlátkem nebo škrabkou seškrábněte zbytek melounu pod vzniklým lístečkem. Postupně vyřezávejte po obvodu další lístky tak, aby se každý částečně překrýval s předcházejícím, a střídavě odstraňujte dlátkem zbytky melounu.
- Pokračujte stejně i směrem ke středu, čímž vytvoříte květ. Vnější okraj seřízněte po celém obvodu zoubkovaným dlátkem. Malými, hlubšími zářezy si rozdělte obvod na osm částí, v prostředku každé z nich udělejte malý zářez zoubkovaným dlátkem.
- Tenkým nožíkem začněte vyřezávat lístky po obvodu melounu. Směřujte ostřím šikmo do dužiny, aby vzniklé plátky pevně držely. Podřízněte lístečky například nožem na zeleninu, odstraňte zbytky a očistěte.
- Další řadu lístků opět předem připravte zoubkovaným dlátkem. Pak nožíkem vyřezávejte postupně další lístek tak, aby byl v mezeře mezi dvěma lístky z řady nad ním. Zbytek melounu pod vytvořenými lístky zase odřízněte. Tak pokračujte v dalších vrstvách až k neoloupané části.
Připravila: Lucie Studená
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář