Velmocí kozích sýrů je sice Francie. Proč ale nezkusit servírovat tento některými milovaný, jinými nenáviděný druh sýru i v našich restauracích?
Čerstvý kozí sýr a jeho skladování
- Čerstvý kozí sýr by měl být vlhký, nesmí být plesnivý nebo nafouklý. Neměla by z něj vytékat syrovátka.
- Sýr by měl mít jemnou slanou chuť.
- Při skladování je důležité chránit ho před vzduchem. V nejlepším případě pomocí vzduchotěsných nádob.
- Je vhodné vyndat ho z chladničky už 1 hodinu před podáváním.Pokud sýr silně zapáchá nebo má podivnou barvu, nepodávejte ho na stůl.
- Pro dlouhodobé skladování je ideální použít mrazničku. Pokud je dobře zabalený, zmrazený si udrží svou chuť, strukturu i vlhkost.
- Při jeho rozmrazování postupujte trpělivě. Ideální je nechat ho v chladničce rozmrazovat po dobu 24 – 48 hodin.
- Před podáváním by měl mít vždy nejméně pokojovou teplotu, pouze takto vynikne jeho skvělá a jedinečná chuť.
- Všechny kozí sýry jsou velmi citlivé na teplo a mohou se v něm rozpadat a ztrácet svou strukturu.
Věděli jste, že?
- Ve srovnání s kravským mlékem má kozí výrazně nižší obsah kalorií, tuku a cholesterolu. Poskytuje také více vápníku.
- I přes nižší množství kalorií však vyniká plnou krémovou chutí.
- Kozí sýry jsou snadněji stravitelné než kravské, protože tukové buňky jsou menší.
- Mnozí lidé trpící alergií na laktózu nebo mající jiné alergie na mléčné výrobky, mohou jíst bez potíží výrobky z kozího mléka.
Grilovaný kozí sýr
Ingredience:
8 větších rajčat, 250 g kozího sýra, 1 vejce, mletý pepř, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu a tymiánu, směs listových salátů, balzamikový ocet (podle chuti)
Postup:
- Rozpálíme si gril nebo troubu. Rajčata důkladně omyjeme, u stopky seřízneme čepičku a opatrně lžičkou vydlabeme dužinu. Otočíme je řezem dolů, aby vykapala jejich šťáva. Kozí sýr nakrájíme na kostičky, promícháme v misce s našlehaným vejcem, osolíme, trochu opepříme a přidáme nasekané bylinky.
- Vnitřky rajčat také osolíme, naplníme sýrovou směsí, opatrně přiklopíme seříznutou čepičkou a dáme do předehřáté trouby nebo na gril zapéct asi na 10-15 minut. Podáváme na důkladně umytých a osušených listech různých druhů salátů. Podle chuti můžeme lehce polít balzamikovým octem.
Buďte první kdo přidá komentář