Zmrzlina má své mýty a omyly

Během horkých letních dnů chceme ochladit naše tělo. Jsou točené nebo kopečkové, mléčné, ovocné, smetanové, ale i sorbety. Záleží na naši chuti, kterou zvolíme.
Už ve starověkém Řecku si nechávali donést sníh z Olympu a ochutili si jej ovocnými šťávami, medem nebo vínem, a tak se zchladili.

Máte výčitky, když držíte dietu? Klidně si zmrzlinu dopřejte!

Omyly a mýty o zmrzlině

  • zmrzlina je kalorická bomba

Zmrzlinu s větší části tvoří voda, proto je kalorická hodnota pro mnohé překvapením. Smetanové, krémové zmrzliny jsou cca z 50 % z mléka. Ale i ty mají mnohdy méně kalorií než sáček gumových bonbonů či čokolády. Zmrzlina s čokoládovou polevou obsahuje max. 20% tuku.

  • nebezpečná barviva ve zmrzlině

Raději si dopřejte ovocnou dřeň, kde se barviva nepřidávají.

  • zmrzlina je z mléka, smetany a ovoce

Pro výrobce je mnohdy výhodnější použít kokosový tuk, který je levnější než tuk mléčný, pro nás ovšem škodlivější, protože obsahuje až 90% nezdravých nasycených mastných kyselin. Pokud zmrzlina neobsahuje tvaroh, smetanu nebo mléko, nesmí být v názvu zmrzliny právě slovo „smetanový“, „tvarohový“ nebo „mléčný“ výrobek. Řeší to zákon.

  • zmrzlina obsahuje hodně cukru

Pamlsek obsahuje cukru pouze 20%. Pokud je s čokoládovou polevou, tak je podíl cukru do 30%. Energetická hodnota by se neměla vyšplhat nad 500 kJ na kus.

  • točenou, nebo balenou

Podle hygieniků se řídíme tím, že balená je zdravější a bezpečnější. Z nutričního hlediska se dává přednost zmrzlině točené, i když se při ní používají práškové směsi nebo sušené mléko.

  • nejezte rozmrazenou a znovu zamraženou zmrzlinu

Došlo u nich ke změně chuti, barvy a mohou se vyskytnout i nebezpečné mikroorganismy

  • čtěte pozorně obal

    • dozvíte se, jaká složka ji ochucuje
    • pokud je ochuceno pouze látkou určenou k aromatizace, musí být uvedeno „s příchutí“
    • krém čokoládový obsahuje nejméně 3% hmotnostního kakaa
    • ovocná složka může být čerstvé ovoce, dřeň či šťáva
    • některá éčka škodí (E 621, E 410), za jinými jsou barviva a vitamíny (E 163, E 162, E 161b)

Rozdělení zmrzliny do kategorií:

  • mléčná zmrzlina: Nesmí obsahovat rostlinný tuk a obsahuje nejméně 2,5 % mléčného tuku.
  • smetanová zmrzlina: Obsahuje alespoň 8% mléčného tuku a žádný rostlinný tuk.
  • zmrzlina s rostlinným tukem: Používá se rostlinný tuk, a to nejméně 5%.
  • ovocná zmrzlina: Vyrábí se z vody, obsahuje nejméně 15 % ovocné šťávy. Nesmí se v ní používat tuk.
  • vodová zmrzlina: Základní surovina je voda, nepoužívá se tuk.
  • sorbet: Obsahuje nejméně 25 % ovocné složky a nesmí se do něj přidávat tuk.

Řekni to zmrzlinou

  • Vanilková = Jste něžní a citliví.
  • Čokoládová = Jste usměvaví a vášniví.
  • Jahodová = Jste přemýšliví a mazliví.
  • Banánová = Jste důvěřiví a v lásce vybíraví.
  • Oříšková = Jste soutěživí a spolehliví.
  • Citronová = Jste spravedliví a mírumilovní.
  • Malinová = Jste rázní a energičtí.
  • Třešňová = Jste zdrženliví a řídíte se rozumem.

*) zdroj internet

About Eva Povová 183 Článků
Její hobby jsou ruční práce, ráda čte a dívá se na detektivky. eva.loket@seznam.cz

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*