Během horkých letních dnů chceme ochladit naše tělo. Jsou točené nebo kopečkové, mléčné, ovocné, smetanové, ale i sorbety. Záleží na naši chuti, kterou zvolíme.
Už ve starověkém Řecku si nechávali donést sníh z Olympu a ochutili si jej ovocnými šťávami, medem nebo vínem, a tak se zchladili.
Máte výčitky, když držíte dietu? Klidně si zmrzlinu dopřejte!
Omyly a mýty o zmrzlině
-
zmrzlina je kalorická bomba
Zmrzlinu s větší části tvoří voda, proto je kalorická hodnota pro mnohé překvapením. Smetanové, krémové zmrzliny jsou cca z 50 % z mléka. Ale i ty mají mnohdy méně kalorií než sáček gumových bonbonů či čokolády. Zmrzlina s čokoládovou polevou obsahuje max. 20% tuku.
-
nebezpečná barviva ve zmrzlině
Raději si dopřejte ovocnou dřeň, kde se barviva nepřidávají.
-
zmrzlina je z mléka, smetany a ovoce
Pro výrobce je mnohdy výhodnější použít kokosový tuk, který je levnější než tuk mléčný, pro nás ovšem škodlivější, protože obsahuje až 90% nezdravých nasycených mastných kyselin. Pokud zmrzlina neobsahuje tvaroh, smetanu nebo mléko, nesmí být v názvu zmrzliny právě slovo „smetanový“, „tvarohový“ nebo „mléčný“ výrobek. Řeší to zákon.
-
zmrzlina obsahuje hodně cukru
Pamlsek obsahuje cukru pouze 20%. Pokud je s čokoládovou polevou, tak je podíl cukru do 30%. Energetická hodnota by se neměla vyšplhat nad 500 kJ na kus.
-
točenou, nebo balenou
Podle hygieniků se řídíme tím, že balená je zdravější a bezpečnější. Z nutričního hlediska se dává přednost zmrzlině točené, i když se při ní používají práškové směsi nebo sušené mléko.
-
nejezte rozmrazenou a znovu zamraženou zmrzlinu
Došlo u nich ke změně chuti, barvy a mohou se vyskytnout i nebezpečné mikroorganismy
-
čtěte pozorně obal
- dozvíte se, jaká složka ji ochucuje
- pokud je ochuceno pouze látkou určenou k aromatizace, musí být uvedeno „s příchutí“
- krém čokoládový obsahuje nejméně 3% hmotnostního kakaa
- ovocná složka může být čerstvé ovoce, dřeň či šťáva
- některá éčka škodí (E 621, E 410), za jinými jsou barviva a vitamíny (E 163, E 162, E 161b)
Rozdělení zmrzliny do kategorií:
- mléčná zmrzlina: Nesmí obsahovat rostlinný tuk a obsahuje nejméně 2,5 % mléčného tuku.
- smetanová zmrzlina: Obsahuje alespoň 8% mléčného tuku a žádný rostlinný tuk.
- zmrzlina s rostlinným tukem: Používá se rostlinný tuk, a to nejméně 5%.
- ovocná zmrzlina: Vyrábí se z vody, obsahuje nejméně 15 % ovocné šťávy. Nesmí se v ní používat tuk.
- vodová zmrzlina: Základní surovina je voda, nepoužívá se tuk.
- sorbet: Obsahuje nejméně 25 % ovocné složky a nesmí se do něj přidávat tuk.
Řekni to zmrzlinou
- Vanilková = Jste něžní a citliví.
- Čokoládová = Jste usměvaví a vášniví.
- Jahodová = Jste přemýšliví a mazliví.
- Banánová = Jste důvěřiví a v lásce vybíraví.
- Oříšková = Jste soutěživí a spolehliví.
- Citronová = Jste spravedliví a mírumilovní.
- Malinová = Jste rázní a energičtí.
- Třešňová = Jste zdrženliví a řídíte se rozumem.
*) zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář