Litinové nádobí je buď přírodní bez povrchové úpravy, nebo smaltované, potažené glazurou. Litinové nádobí má masivní dno i stěny a jeho obliba v gastronomii stále roste.
Výhody litinového nádobí
- rovnoměrný přenos tepla, který je u litiny lepší než u nerezové oceli
- nepřilnavost
- vysoká odolnost a dlouhé doba udržení teploty
- litinové hrnce a pánve mohou být silně zahřívány, protože vydrží velké teplo
- litinové nádobí se pozvolna zahřívá, zato udrží teplotu potravin déle
- litina je vhodná pro pomalé pečení při nízkých teplotách
- zelenina se připravuje šetrně pro udržení jejich důležitých vitamínů a složek
- litinové nádobí je vhodné na všechny typy sporáků
- litinové nádobí je okamžitě připravené k použití bez předchozích úprav
- litinu lze používat i na otevřeném ohni (pokud nejsou materiály držadel z jiného materiálu
- litina nikdy neztratí své vlastnosti
Nevýhody litinového nádobí
- litina je těžká, opatrnost při použití na sklokeramické desce
- litinové nádobí je citlivé na silné teplotní rozdíly, proto neproplachujte horký hrnec ihned studenou vodou, nepokládejte nádobí na rozpálenou plotnu
- litina je citlivá na vlhkost, neskladujte v ní potraviny v ledničce a umyté hrnce pečlivě osušte
- litinové nádobí nemyjte v myčce nádobí, rychle může začít rezavět
Jak udržovat litinové nádobí?
Používejte ho co možná nejčastěji. Na litinové nádobí nepoužívejte chemické prostředky ani drátěnky. Stačí omýt čistou horkou vodou s použitím měkké houbičky. Omyté nádobí ihned osušte, aby nedocházelo ke korozi. Vnitřní povrch pomocí papírové utěrky potřete rostlinným olejem nebo tukem. Nádobí skladujte v suchém prostředí.
Pokud se Vám pokrmy připalují, snižte teplotu, ideálně je nastavení mezi 180 a 200 °C. K vaření a pečení používejte jen kvalitní oleje. Připálené zbytky odstraňte tak, že nádobu naplníte vodou a vaříte, dokud se nečistota sama neuvolní.
Zdroj internet.
Buďte první kdo přidá komentář