Nejméně oblíbenou prací v kuchyni je loupání syrových brambor. Nečistoty, rozdílná velikost, klíčky a studená voda. To jsou hlavní příčiny, proč se ke škrábání brambor nikdo nehrne.
Až 100 kg čistých brambor za hodinu
Italský výrobce Sirman – přední světový specialista na stroje a zařízení pro zpracování potravin, má ve svém výrobním programu několik patentovaných škrabek na brambory.
Škrabka brambor je postavena právě pro provozy s málo místem. Na prostoru 40 x 55 cm dokonale očistíte až 100 kg syrových brambor za hodinu. Při jednom spuštění najednou oloupete 6 kg brambor.
Dokonalé a snadné mytí stroje
Škrabka na brambory je téměř celá rozebíratelná. Jednotlivé části, kromě motorového bloku, můžete vložit do myčky nádobí a bez námahy očistit od zbytků slupek a nečistot.
Jednotlivé díly jsou vyrobeny z nerezové potravinářské oceli a splňují tak nejvyšší nároky na hygienu provozu a dodržování zásad HACCP v gastronomických provozech.
Další přednosti profesionální škrabky na brambory Sirman:
- vzduchem chlazený motor určený k nepřetržitému provozu
- samonapínací klínový řemen, který přenáší sílu motoru na škrabku
- dolní čistící deska z kartáčované nerezové oceli
- snadno vyměnitelná boční loupací stěna
- automatické vypouštění loupaných brambor
- výpusť z nerezové oceli s rychlým, hermetickým uzávěrem
- bezpečnostní vypínače na horním víku a vypouštěcím uzávěru
Skladování loupaných brambor
Čerstvě oloupané brambory dlouho neskladujte a co nejrychleji je uvařte.
Oloupané brambory vložte hrnce nebo gastronádoby a zcela zalijte čerstvou, studenou vodou.
Pokud to je nezbytně nutné, oloupané brambory skladujte v ledničce.
Brambory vaříme v páře
Nejlépe uvařené brambory jsou v páře v konvektomatu. Právě konvektomat dokáže vyrobit dostatek syté horké páry, abyste dosáhli dobrého výsledku a brambory se ve vodě nevyluhovaly.
Pro vaření brambor v konvektomatu je nejvhodnější děrovaná gastronádoba. Pára může prostupovat ze všech stran, tedy i zespodu. Pokud použijete gastronádobu plnou, v nádobě se hromadí kondenzovaná voda, brambory se máčí ve vodě, dochází ke ztrátě živin a vitamínů a výsledek není dobrý.
Brambory vařené ve vodě
Jak uvádí portál varime.cz, brambory zaléváme v hrnci vroucí vodou. Oškrábané nové brambory a oloupané brambory vkládáme vždy do vroucí osolené vody (případně ochucené celým kmínem či bylinkami). Horká voda zkracuje dobu vaření brambor a pomáhá tak zachovat vitamín C ve větším množství.
Připravil: Petr Gočál
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář