Velice rádi a často se chodíme bavit do baru s příjemnou atmosférou, dobrou hudbou a hlavně skvělým pitím. Pojďme se poučit, jak se naše oblíbené míchané nápoje dělí do skupin dle různých hledisek.
Míchané nápoje dělíme:
- Dle obsahu alkoholu
– alkoholické
– nealkoholické - Dle gastronomického hlediska
– vhodné před jídlem (měly by obsahovat malé množství cukru)
– vhodné po jídle (nebývají suché) - Dle velikosti nápoje
– krátké (tzv. short drinks do obsahu 10 cl)
– střední (tzv. medium drinks do obsahu 20 cl)
– dlouhé (tzv. long drinks do 30 cl) - Dle obsahu cukru
– suché
– polosuché
– sladké - Dle teploty
– studené
– teplé
Vhodné sklenice na koktejly:
Koktejlka: Připravují se do ní většinou krátké míchané nápoje (short drinks). Sklenka se vyznačuje sešikmenými otevřenými stěnami a vysokou stopkou.
Flétna: Štíhlá sklenka na stopce do objemu 20 cl. Používá se zejména na šumivá vína.
Tumbler: Sklenice bez nožky s rovnými stěnami o objemu 25 – 30 cl. Dno je vyplněno vrstvou tzv. skleněného ledu.
Goblet: Sklenice má tulipánový tvar s otevřenými okraji o obsahu 20 – 30 cl. Stopka není příliš vysoká.
Likérka: Sklenice likérka se používá na lihoviny a likéry. S nožkou a objem bývá 5 cl.
Koňakovka: Sklenice na nízké nožce, okraje se uzavírají, je poměrně široká. Vhodná na brandy, plní se asi do ¼.
Old fashioned glass: Stejný typ sklenice jako tumbler, jen je nižší a širší o objemu 20 cl.
Nealkoholické koktejly
Nejoblíbenější surovinou nealkoholických koktejlů je mléko. Koktejly bývají dochuceny dalšími pochutinami jako je mixované ovoce, kakao, káva, vanilka, ořechy, šlehačka, zmrzlina a další. Takovéto koktejly se dají vyrobit i doma v mixéru.
Jahodový zmrzlinový koktejl
Co potřebujeme?
12 cl mléka
½ dcl jahodové zmrzliny
2 cl jahodového sirupu
10 g šlehačky
Jednotlivé ingredience kromě šlehačky vyšleháme v mixéru a přidáme kousek ledu. Koktejl ozdobíme šlehačkou, popř. kouskem ovoce.
Buďte první kdo přidá komentář