„Není bylina, aby na něco nebyla“. Toto rčení se dobře hodí i na koření, jímž si můžeme pokrm dochutit, zpestřit, zvýraznit, provonět i obarvit. Jídlo si můžeme kořením vylepšit, ale také pěkně pokazit.
Některé bylinky se k dochucování pokrmů začaly používat pravděpodobně už před 50 000 lety. První zmínky o jejich užití jsou až z období neolitu, kdy se kořenilo hlavně kmínem a mákem.
Abychom zaručili, že bude mít koření správný účinek a zachová si své aroma, mělo by se dodržovat několik zásad:
- Koření skladujeme v neprodyšných nádobách, nejlépe kořenkách, ze kterých nevyprchá aroma.
- Koření nakupujeme pokud možno vcelku, nedrcené a nemleté.Koření drtíme, meleme či strouháme těsně před použitím – tím docílíme plné chuti a vůně koření.
Bazalka: je blahodárně účinná hlavně na nervový systém a také na soustředění, používá se také při bolestech v krku, hlavy a při zažívacích potížích. Povzbuzuje činnost trávicích orgánů, ovlivňuje funkci hladkého svalstva a celkově zlepšuje metabolismus. Má i dezinfekční a antibiotické účinky.
Hřebíček: má dezinfekční, antiseptické a místně znecitlivující účinky, má výrazně zklidňující účinky na bolesti zubů a je také uklidňující na žaludek.
Kmín: obecně podporuje chuť k jídlu, usnadňuje zažívání, zmírňuje křeče ve střevech a také menstruační bolesti.
Koriandr: mírní křeče, podporuje chuť k jídlu a působí blahodárně na psychiku. Také má uvolňující a dezinfekční účinky, používá se také na kožní vředy.
Majoránka: je vynikající jak na vaření, tak v podobě čaje. Používá se proti nespavosti a také má protizánětlivé účinky při kašli a zánětu průdušek. V podobě čaje výrazně tlumí menstruační bolesti.
Pepř: urychluje vylučování toxických látek a podporuje chuť k jídlu. Příznivě působí také na činnost srdce a pohlavních orgánů a pomáhá snižovat horečku.
Petržel: je vynikající na zažívání, čistí krev, upravuje menstruační cyklus a pokud se žvýká čerstvá, působí proti zápachu z úst. Je také důležitá pro dobrý stav zraku, sliznic, pokožky, nehtů, vlasů, kostí a krve.
Saturejka: podporuje zažívání, zastavuje průjem a napomáhá proti nadýmání. Léčí záněty žaludku a tenkého střeva.
Fenykl: působí při nadýmání nebo zácpě a také podporuje zažívání. Používá se proti celulitidě, nadváze a je výborný na osvěžení dechu.
Skořice: je přírodní antiseptikum, které zvýrazňuje chuť jídel a nápojů, podporuje krevní oběh a zažívání, potvrzeny byly i její antidiabetické účinky. Působí též preventivně proti rakovině.
Šalvěj: má desinfekční účinky, stimuluje zažívání, zmírňuje křeče, snižuje pocení a tvorbu slin, zastavuje průjem. Ve vysokých dávkách však působí toxicky.
Tymián: je vhodný při depresích, působí proti nadýmání a křečích, má velice dobré antiseptické účinky a při rozprášení ve vzduchu zamezuje šíření infekčních chorob.
Zázvor: je hojně užíván v čínském lékařství, tvrdí se o něm, že je silné afrodiziakum. Dodává energii, podporuje chuť k jídlu a je vynikající při nachlazení a nevolnosti.
zdroj internet
Buďte první kdo přidá komentář