Způsobů je několik. Můžeme si vybrat mezi babskými recepty, moderními chemickými prostředky nebo si koupit přímo stroj, který má samočistící program.
Obtížného čištění vnitřku pečící trouby si jsou vědomi i výrobci. Proto nové přístroje vyrábějí s vnitřkem z velmi odolných smaltů, na kterých by neměly nečistoty tolik ulpívat a napékat se. V těch lepších případech postačí pouze voda s octem nebo horký mycí roztok.
Na velmi znečištěné povrchy se používají speciální mycí prostředky. V tomto případě buďte velmi opatrní v zadní části kolem ventilátoru u horkovzdušných trub. Účinné látky by se neměly dostat dovnitř. Nanesený přípravek nechte delší dobu působit a pak je důkladně vymyjte mokrým hadrem.
Odmašťovač Radikalin Hagleitner – 1 l
Radikalin je vysoce koncentrovaný prostředek, speciální pro vysoké nároky kuchyně. Odstraňuje bez námahy mastné znečištění ploch, podlah, odsavačů par… Nepění, proto je také vhodný pro vysokotlaké přístroje. 50 ml smíchat s 10 litry vody (= 1:200). Při extrémních znečištěních použít neředěný. Po čištění plochy opláchnout vodou. NEPOUŽÍVEJTE NA HLINÍKOVÉ PŘEDMĚTY!
Babské rady
- Vnitřek trouby vymyjte pracím práškem nebo sodou smíchanou s teplou vodou.
- Do trouby nasypte sůl a nechte ji žárem zhnědnout. Tím se odstraní mastnota. Zbylá sůl se potom vymete a vnitřek trouby hadrem vymyje.
- Vložte do trouby ohřáté na 50 °C misku s vřelou vodou, zavřete na půl hodiny a vlhkostí povolené nečistoty pak setřete.
- Na skleněná napálená dvířka prý zase platí hadr namočený do užívací sody. U některých trub je možné je zcela demontovat, což čištění zjednoduší.
Samočistící programy
Majitelé nejnovějších trub si starosti s mytím nečistot dělat nemusí. Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete. Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, pánve, plechy, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.
*)zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář