Tradice domácího nakládání okurek se u nás drží více jak 300 let. Recepty na ně se však různí. Množství přísad a jejich kombinace umožňuje docílit chuťové odlišnosti.
Jak má vypadat správná okurka?
– odrůdy s hrubou řídkou bradavičnatostí. Po sterilizaci zachovávají tvar a jsou křupavější.
– čerstvá, pevná, nezměklá
– bez příznaku žloutnutí
– pozor na napadení plísní
– velikostně vyrovnané. Nemíchejte velké a malé do jedné sklenice.
Čistota je základ
Jedním z hlavních předpokladů kvalitního zavařování je čistota okurek i zavařovacích sklenic. Taktéž u víček dbejte na čistotu, když dokonale netěsní, naložená zelenina se zkazí.
Jaké koření a kterou zeleninu zvolit?
Křen, mrkev a cibule
– zvýrazní chuť láku a dodají i lákavý vzhled
Kopr, černý pepř, hřebíček, nové koření
– klasické koření, které dodá zavařenině její jedinečnou chuť
Bobkový list, fenykl, hořčičné semínko
– se také často objevuje v zavařovacích sklenicích
Pelyněk, estragon či tymián
– nabízí pikantní nahořklou příchuť
Znojemské okurky
Řady vynikajících receptů se pyšně hlásí ke znojemskému původu. Pro snadnou konzumaci a lákavý vzhled si okurky i potřebnou zeleninu nakrájíme na mandolíně na kolečka. Mandolína nám titěrnou práci zcela urychlí.
Na nálev potřebujeme:
– 1 litr vody
– ¼ litru octa
– 60 g soli; 200 g cukru
– 1–2 bobkové listy
– 5 kuliček pepře a nového koření
– 2 ks hřebíčku
– lžičku hořčičného semínka
Do každé sklenice přidáme:
– 2 kolečka velké cibule
– 5 koleček mrkve
– 5 koleček křenu
– chomáček kopru
– lístek celerové natě
Do připravených sklenic se zeleninou přidáme okurky a zalijeme povařeným nálevem. Sterilizujeme při teplotě 80 °C asi 20 minut.
Buďte první kdo přidá komentář