Níže najdete několik tipů jak udržet čerstvé ovoce a zeleninu nejdelší možnou dobu. V horkých dnech je správné potravin velmi důležité, protože se rychle kazí.
Skladování zeleniny
- Brambory a další zelenina by neměly být skladovány společně s ovocem. Jablka totiž lehce načichnou např. cibulí, zelím nebo bramborami.
- Zeleninu alespoň jednou týdně kontrolujeme. Tam, kde uchováváme čínské zelí, prostor dobře provlhčíme, aby listy nevadly.
- Potraviny vydrží déle čerstvé, pokud využijeme vakuovací stroj pro balení a skladování potravin
Další tipy pro skladování zeleniny
- Pokud je mrkev uložena v sousedství rajčat, zhořkne.
- Pokud je cibule v blízkosti rajčat ztrácí typickou chuť, vedle košťálovin získává jejich aroma (zralé plody košťálovin totiž vylučují plyn etylen).
- Petržel, kapustu ani okurky neukládáme poblíž rajčat ani jablek, protože díky tomu rychle zežloutnou. Nemáme-li šanci uskladnit je odděleně, řešíme to uložením do potravinové fólie.
- Brambory patří do lilkovitých rostlin, nesmějí mít příliš světla, protože se v nich díky světlu začne tvořit jedovatý solanin.
Skladování ovoce
- Hrušky a především jablka by se měly skladovat mimo ostatní ovoce a zeleninu. Vylučují totiž látku, která urychluje zrání plodin a v přítomnosti jablek se ostatní ovoce rychleji kazí.
- Hrušky, zejména pak zimní odrůdy, můžete koupit nezralé a doma je nechat dozrát. Během několika dní v pokojové teplotě změknou, zesládnou a jsou také šťavnatější. Zralé hrušky je vhodné skladovat v chladničce, kde vydrží delší dobu.
- Čerstvé jahody by se měly skladovat v lednici (nejlépe v rozsahu 1 – 5 °C ) a spotřebovat do 3 dnů od utržení. Borůvky by se měly zpracovat nejlépe do 24 hodin. Švestky je možné skladovat delší dobu, v lednici vydrží i týden. Využijeme stohovatelné přepravní a skladovací boxy s barevnými klipy pro rozlišení.
- Citrusy obecně patří mezi chemicky nejvíce ošetřované ovoce, jejich nákup v bio kvalitě se proto rozhodně vyplatí. Obzvlášť pokud jejich kůru přidáváte např. do koláčů při pečení nebo si dáváte plátky citronu do čaje či limonády.
- Pokud chcete citrusy skladovat, neumývejte je vodou. Na slupce totiž mají ochrannou vrstvu, která zaručuje delší trvanlivost.
- Tropické ovoce, jako jsou banány, ananas nebo třeba mango, se většinou kupuje nezralé. Pokud víte, jak na to, skvěle vám dozraje i při skladování v pokojové teplotě. Obecně ovoce dozrává rychleji v přítomnosti jablek, která vylučují látku urychlující zrání.
- Banány by se do lednice neměly dávat nikdy, nesvědčí jim teploty pod 12 – 14 °C. Jakmile projdou chladem, mají tendenci tmavnout.
Zdroj:*internet
Buďte první kdo přidá komentář