Kvalitní příbory vyžadují správnou péči. Jen tak vydrží lesklé a krásné po celou dobu použití při stolování. Při nákupu vybíráme nejen podle módních trendů, ale i podle toho, zda jsou vhodné k čištění v myčce. Nejlépe se udržují příbory, které jsou z jednoho materiálu, bez prohlubní s jednoduchým tvarem.
Jak v péči o příbory správně postupovat?
Nerezové jídelní příbory pro veřejné stravování, moučníkové sady, salátový příbor, rybí sady, luxusní hotelové příbory – všechny potřebují správnou péči.
- Před prvním použitím příbory umyjte v teplé vodě s použitím neagresivního tekutého mycího prostředku, opláchněte a osušte
- Ihned po použití příbory opláchněte a osušte. Kyselé zbytky jídel napadají zejména ostří nožů
- Nenechávejte zaschnout potravinové kyseliny, které jsou obsaženy v hořčici, marinádě, salátových zálivkách, ovoci, kompotech, ovocných jídlech apod. Při delším nebo intenzivním působení těchto kyselin mohou na příborech vzniknout neodstranitelné skvrny
- Nemyjte společně příborové díly z chromniklové nerez oceli 18/10 a chromové nerez oceli 17/0 nebo 18/0 v jednom koši v myčce
- Příbory rovnejte do myčky tak, aby čepele nožů, hroty vidliček a prohlubně lžic směřovaly vždy nahoru
- Při mytí v myčce dodržujte bezpodmínečně správné dávkování pouze výrobcem doporučených mycích a oplachových prostředků včetně pravidelného doplňování regeneračních solí.
- Příbory vyjměte ihned z myčky po ukončení zvoleného programu, aby kondenzací vodních par nevznikly skvrny
- Příbory dosucha otřete měkkou utěrkou, zejména čepele nožů
- Nepoužívejte hrubé čisticí prostředky, které mohou poškodit leštěný povrch příborů, jako jsou čisticí prostředky na bázi písku, houby s kovovým vláknem, drsné mycí utěrky, agresivní chemické látky apod.
- Příbory jsou určeny ke stolování, tj. ke konzumaci potravin a manipulaci s nimi. Nepoužívejte je k jiným účelům!
Ruční mytí nebo myčka nádobí?
- Mytí příborů z chromové nerez oceli 17/0 nebo 18/0 v myčce nádobí bez výhrad doporučit nelze
- Dlouhodobé či intenzivní mytí příborů z materiálu 18/10 v myčce může způsobit ztrátu vysokého lesku. (pozn. 18/10 symbolizuje poměr chromu a niklu)
- Ruční mytí doporučujeme u postříbřených, satinovaných nebo dekorativně pozlacených příborů, které uchovávávejte ve speciální kazetě
- U postříbřených příborů je stříbrný povrch náchylný k oxidaci, proto doporučujeme občas postříbřené příbory otřít utěrkou na čištění stříbra. Nepoužívejte nikdy kyseliny.
- Dekorativně pozlacené příbory jsou citlivé na poškrábání, nepoužívejte proto nikdy utěrku na čištění stříbra, která má odírací účinek
- Příbory s kombinací dřeva nikdy do myčky nedáváme
Dodržením výše uvedených pokynů si zajistíte dlouhodobě vysokou kvalitu, trvanlivost a pěkný vzhled zakoupeného příboru.
Buďte první kdo přidá komentář