Chladničku nebo mrazničku má 99% domácností.
Velikost spotřebiče ovlivňuje řada ukazatelů:
- Velikost domácnosti – pro umístění lednice se počítá 5cm rezerva vzadu a 2cm na stranách lednice; můžete volit mezi volně stojící, nebo vestavěnou lednicí, pokud řešíte malý prostor
- Stravovací a nakupovací zvyklosti – na jednu osobu počítejte s 50-70 litry objemu chladničky a 20 litry objemu mrazničky; pro dvě osoby stačí střední kombinovaná lednice
- Počet nakupovaných potravin
- Vnitřní uspořádání spotřebiče
- Způsob provedení – jednoduché nebo kombinované s mrazákem, s kinotékou
Při výběru nás zajímá i vnitřní uspořádání spotřebiče
- Police a přihrádky
- Zásuvky na ovoce a zeleninu
- Oddíl na lahve
- Integrovaný stojánek na víno
- Držák na plechovky
- Výrobník ledu
- Vnitřní osvětlení (netradiční namodralé LED zdroje)
- S displejem pro regulaci teploty a sledování chodu chladničky
- Automatické odtávání/odmrazování
- Antibakteriální ochrana
Rozhodující je energetická náročnost!
Vzhledem k nepřetržitému provozu těchto spotřebičů je energetická náročnost jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru.
- Na trhu jsou nyní ledničky A+ (nejméně úsporné) až A+++ (nejúspornější). Rozdíl mezi každou třídou je cca 20%
- Chladnička v energetické třídě A++ spotřebuje zhruba o 20% méně energie než lednice v třídě A+
- Chladničky mohou mít jeden nebo dva kompresory (zvlášť chladící a mrazící část), nebo jeden kompresor se dvěma chladícími okruhy
- Statické nebo ventilové chladničky (se speciálním ventilátorem uvnitř chladícího prostoru. Jejich spotřeba se pohybuje na úrovni A+++
Jaké jsou výhody statického / ventilovaného chlazení?
- Statické chlazení je úspornější a méně vysušuje chlazené produktu.
- Naproti tomu hlavní výhodu ventilovaného chlazení představuje konstantní teplota ve všech bodech chlazeného prostoru.
U modelů s dynamickým způsobem chlazení je ve vnitřním prostoru chladící části umístěn ventilátor, který při každém sepnutí kompresoru a při zavřených dveřích rozhání chladný vzduch v celém prostoru chladničky dokola, čímž dochází k vyrovnanější teplotě v celém chladícím prostoru a u nově vložených potravin dojde k jejich rychlejšímu vychlazení oproti modelům se statickým způsobem chlazení (bez ventilátoru).
Další důležité faktory, o které bychom se měli zajímat
Klimatické třídy
Výrobky chladicí a mrazicí techniky se rozdělují do čtyř klimatických tříd zohledňujících teplotu místnosti, ve které budou stát:
-
- SN teplota okolí / subnormální +10 až +32 °C
- N teplota okolí / normální +16 až +32 °C
- ST teplota okolí / subtropiská +18 až +38 °C
- T teplota okolí / tropická +18 až +43 °C
Většina přístrojů je určena do několika klimatických tříd zároveň, například SN, N, ST. To znamená, že mohou být provozovány v teplotách odpovídajících rozpětí všech těchto tříd.
Technologine No Frost.
Beznámrazový systém. Díky optimálnímu proudění vzduchu v celém prostoru se nemusí odmrazovat. Námraza zvyšuje spotřebu energie lednice.
Ever Fresch
Speciální vakuový systém pro uchování čerstvých potravin.
Buďte první kdo přidá komentář