To je pesto. Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Název je odvozen z italského slova pestare, což je tlouci, mlátit.
Nejlepší je čerstvé
Původ pesta se klade do oblasti Ligurie v severní Itálii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova).
- Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři dřevěnou paličkou. Do nich se dále přidává sůl a česnek, parmezán nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky, nakonec olivový olej.
- Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená rajčata.
- Nejlepší je pesto čerstvě připravené se špagetami; podle klasického receptu z okolí Bologne se špagety vaří a podávají s několika nakrájenými bramborami.
- Pesto však lze konzumovat i s chlebem, saláty, sýrem aj. Není vhodné jej ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne.
Není třeba dodávat, třebaže se pesto běžně prodává jako hotová konzervovaná potravina, nesnese srovnání s čerstvě připravenou variantou.
Pravé pesto s piniemi a parmezánem
Suroviny:
• 100 g bazalkových listů
• 2 –3 polévkové lžíce piniových oříšků
• olivový olej dle potřeby (alespoň jednu plnou lahev)
• sůl dle chuti
• 2 střední stroužky česneku
• 50 g strouhaného parmezánu
Základem zelené omáčky jsou piniové oříšky a olej. Česnekem jen lehce ochutíme a zahustíme strouhaným parmezánem. I ten má poměrně výraznou chuť, takže svou míru si musíte najít, nemusíte se řídit doporučeným množstvím. Lze ho i vynechat a přidávat si ho k jídlu až čerstvý.
Tip: Pokud chcete pesto uchovávat déle, před použitím bazalku zblanšírujte v rendlíku, pesto pak nezčerná.
Všechny ingredience v mixéru rozmixujeme na kaši či na konzistenci omáčky, ředíme olejem podle potřeby (oleje je třeba docela velké množství a lze ho nahradit i slunečnicovým olejem, je-li vám nepříjemná chuť olivového) a plníme do skleniček. Vrstvu omáčky navrchu zalijeme další vrstvou oleje, aby se zabránilo styku omáčky se vzduchem, mohla by se kazit.
Pečlivě vymyté a v troubě vyhřáté sklenice zabrání tomu, aby pesto v lednici zplesnivělo. Doporučuji ale použít hned a příliš dlouho neskladovat.
Zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář