Leden je měsíc, firemních akcí, recepcí, setkání s přáteli, hudebních a tanečních večerů. Stále více se pro občerstvení volí rauty, jako volnější forma pohoštění. Hosté nejsou omezování ani časem, ani druhem nabízeného pokrmu.
Připravit slavnostní stůl není nikterak složité, pokud k tomu máme ty nejdůležitější komponenty.
Několik tipů na začátek.
- optimální počet osob pro raut je od 30ti hostů
- přivítání formou welcome drinků je podáváno obslužným personálem tak jako drobné chuťovky
- základem rautu jsou hlavní jídla, při kterých se hosté najedí
- následně se zakládají zeleninové saláty, studené pohoštění a drobné banketní pečivo
- následuje sladké pohoštění, zmrzlina, ovoce, teplý nápojový bufet
- po celou dobu rautu se nabízí bohatý výběr nealkoholických nápojů, piva, vína
- raut doplňujeme o doprovodné služby jako hudební reprodukce, umělecký program aj.
Co potřebujeme pro rautový stůl?
Skládací party nábytek je vhodný pro každou příležitost, jednoduše se přenáší a snadno uskladňuje
K výběru je velké množství kvalitních ubrusů s různými vzory pro každou příležitost. Boční i čelní strany rautových či cateringových stolů se zakryjí až k zemi rautovou sukní, speciálními ubrusy a potahy.
Velkou oblibou pro uchycení rautových sukní se staly plastové rautové spony opatřené suchým zipem. Skirting, který má našitý suchý zip (protikus) se ke sponám jednoduše přichytí. Použití je snadné, rychlé a výsledek je efektní.
-
PROSTŘENÝ STŮL
Pro sváteční prostření stolů Vám vždy pomůže čistý bílý porcelán a čiré sklo. Na studené a teplé pokrmy se nabízí celá řada podnosů různých velikostí a barev. Jsou z leštěné nerezi, polypropylenové nebo z lisovaného dřeva. Rautový stůl vylepšíte etažéry na ovoce či drobné cukroví, které jsou z různých materiálů a v nejrozmanitějších tvarech. Patrové, otočné nebo poschoďové, stačí si jen vybrat. Zjednoduší Vaši práci a zpestří Váš stůl.
Lámete si hlavu s tím, jak elegantně a originálně podávat na rautech a párty drobné pohoštění? Fingerfood je moderní způsob podávání mini dobrot a jednohubek. Na trhu je celá řada petit misek ze skla a porcelánu a jednorázového nádobí z cukrové třtiny nebo palmového listu.
Pokrmy, které vyžadují obsluhu jsou nabízeny přímo profesionály. Jde především o porcování selete či krocana, krájení šunky od kosti aj. Pro teplá jídla a přílohy se využívají chafingy, které udržují pokrmy v teple. V nabídce jsou elektrické, případně s použití hořlavé pasty.
Nedílnou součástí rautových stolů jsou studené a teplé nápoje, kde jsou v nabídce různé druhy zásobníků a stylově laděných konvic, které zpestří Váš rautový stůl.
Slavnostní stůl můžete doplnit zajímavými doplňky – rozmanitými druhy košíků či zásobníků na ubrousky. Je to jen na Vás, čím Vaše hosty a přátele překvapíte a jak jim své vybrané lahůdky naaranžujete. Důležité je, aby se Vaši hosté cítili dobře a aby výběr rautového menu byl pestrý.
A co se klasicky podává na rautových stolech?
- vepřové a kuřecí miniřízečky s citronem
- variace sýrů s hroznovým vínem; moravský masový talíř s křenem a okurkou
- bramborové, těstovinové a zeleninové saláty
- drobné pochutiny z listového těstA
- guláše, kuřecí soté, vepřová uzená kýty
- bramboráčky, dušená zelenina, zeleninové rizoto, brambory jako příloha
Připravila: Eva Povová
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář