Dáme si sekt nebo pravé šampaňské?
Snad nejvíce rozšířená věta určená pro přípitek je: „Dáme si šampaňské“. Málokdo, ale ví, že tak hojně používaný pojem jako Champagne se hodí jen pro šumivé víno pěstované a lisované právě v oblasti Champagne a smí se s ním dle autorského zákona honosit jenom pravý originál.
Existují sice i výjimky, ale těch není mnoho. A platí, pokud si na něm chceme pochutnat, pocítí to i naše peněženka. Lepší sekty se kvasí přímo v lahvích. Při nákupu se tedy vyplatí sledovat, zda je na láhvi napsáno, že víno kvasilo klasickou metodou.
Pokud se budeme řídit touto radou, najdeme i kvalitní šumivá vína, které nás finančně až zas tak nezatíží.
Co víme o sektu
- Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století
- Název sekt je občas zaměňován s názvem šampaňské víno, kterým se ale mohou honosit pouze vína z oblasti francouzské oblasti Champagne. Od roku 1908 se totiž jedná o chráněnou značku.
- Sekt či někdy také šumivé víno je označení alkoholického nápoje, které je vyráběno primárním či sekundárním kvašením vína a nebo moštu
- Sekt je skladován ve skleněných láhvích s korkovým a nebo plastovým uzávěrem, jenž je možné tlakem sektu vytlačit z láhve
Jak servírovat sekt
- Sekt servírujeme ve vysokých podlouhlých sklenicích tzv. „flétnách“
- Při otevírání držíme láhev v ubrousku a opatrně ji otáčíme než se zátka, která je pod tlakem, uvolní. Jinak platí, že ve správné společnosti se šampaňským nestřílí. Působilo by to značně amatérsky
- Sekt by měl být vychlazený (4-6°C)
- Na rozdíl od vína můžeme i hostům dolévat
Flétny na šampaňské a sekt Reims Arcoroc jsou vyrobené z tvrzeného skla a jsou odolné proti rozbití. Takže snesou i silnější cinknutí. Na dno dejte kousek čerstvého ovoce a zalijte ovocným likérem, nebo sirupem (4 cl – velký panák). Můžete také použít grenadinu (sirup z granátových jablek).
Rozdělení šumivých vín podle jakosti
- Jakostní šumivé víno – sekt
- Jakostní šumivé víno stanovené oblasti – sekt s.o.
- Pěstitelský sekt
- Aromatické jakostní šumivé víno
- Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti – aromatický sekt s.o.
Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru
- Brut nature – přírodně tvrdé – obsahuje méně než 3 g cukru/litr, po druhotném kvašení nesmí být dodán žádný cukr
- Extra brut – zvláště tvrdé – obsahuje mezi 0 a 6 g cukru/litr
- Brut – tvrdé – obsahuje méně než 15 g cukru/litr
- Extra dry – zvláště suché – obsahuje 12 – 20 g cukru/litr
- Sec – suché – obsahuje 17 – 35 g cukru/litr
- Demi-sec – polosuché – obsahuje 33 – 50 g cukru/litr
- Doux – sladké – obsahuje více než 50 g cukru/litr
Buďte první kdo přidá komentář