Servírování vína má svá pravidla a víno by se nemělo nalévat do nevhodných či nevkusných sklenic. Sklenice by měly samy o sobě navodit příjemnou atmosféru a víno z nich by se nemělo jen pít, ale vychutnávat.
Pravidla pro sklenice
Nevhodné sklenice:
– barevné – zkreslují barvu vína
– silnostěnné
– špinavé a mokré
Bílé víno:
- Víno servírujeme do sklenice tvarem podobný tulipánu, štíhlejšího provedení. Má menší prostor než na červené víno a je použitelná prakticky na všechny druhy bílého vína.
Červené víno:
- Též servírujeme do sklenice s tvarem tulipánu baňatějšího tvaru s mírně uzavřeným okrajem.
Růžové víno:
- Vynikne ve sklenici typu zvon – dole užší a k okraji se rozšiřuje. V těchto sklenicích můžeme podávat i vína k dezertům nebo lehká ovocná vína.
Šumivé víno:
- Sklenice na víno neboli flétna umožňuje, aby šumivé víno perlilo. To je pro tyto nápoje charakteristické a je třeba to zachovat.
Portské víno:
- Portská a sladká vína se podávají v menší sklenici na vyšší stopce.
Barikované bílé víno:
- Jejich bohaté aroma musí mít čas se rozvinout, proto je podáváme ve velkých kalichovitých sklenkách.
Jak si víno vychutnat?
Sklenici naplňte do třetiny a kruhovitým pohybem pak sklenici tzv. zavíníte. Přičichněte a vychutnávejte aroma vinného moku.
Dekantace
Při této činnosti se víno přelévá z láhve do dekantéru nebo karafy za účelem oddělení sedimentu na spodku láhve, který vznikl ležením láhve v archívu. Dekantují se především starší červená vína, ale také bílá vína za účelem provzdušnění.
Buďte první kdo přidá komentář