Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema, jež se během ní vytváří.
Máte rádi šálek kávy během dne, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než espresso, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat?
Espresso
Nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso.
Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso. Šálek na espresso Italia je ta správná volba na servírování.
Ristretto
Kratší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu. K servírování využijte jeden šálek z řady Barista Flora.
Espresso doppio (Double Shot)
Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 g kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 ml). K servírování využijte jeden šálek z řady Barista Flora.
Espresso macchiato
Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou. K servírování využijte jeden šálek z řady Barista Flora.
Caffè latte
Caffè latte, z italského „caffèlatte“ – káva a mléko. Připravuje se z espressa a krémového mléka. Je to nápoj jednolité barvy (čehož docílíme rychlým prolitím espressa) s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Často s podává do vysoké sklenice, ale není to pravidlo. Variantou je nápoj Latte Macchiato.
Latte Macchiato
Latte Macchiato, mléko se skvrnou. Horké mléko s pěnou se nalije pod okraj vyšší sklenice. Pomalým naléváním espressa se ve sklenici vrstvy oddělí, dole vidíme mléko, nad ním espresso a nahoře pěnu. Pomocí špejle můžeme do skrvnitého nápoje dotvořit zajímavé tvary. Tomuto umění se říká Latte Art.
Cappucino
Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou (pro přípravu použijte výrobník mléčné pěny).
Základem je espresso a teplé mléko. Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. V některých kavárnách je navíc doplněno o čokoládový nebo skořicový posyp (pro ozdobení vyzkoušejte dekoratér na cappuccino). Pro servírování využijte skleněný hrnek na cappuccino.
Podle čeho vybrat kávu?
V supermarketu kvalitní kávu většinou nekoupíte.
Když vybíráte kávová zrna, dbejte na to, ať nejsou příliš tmavá. Káva z nich je přepražená a tudíž bývá hořká.
Ve specializované prodejně vám na základě vaší chuti poradí různé druhy káv.
Instatní káva nedosahuje kvalit čerstvě namleté.
Káva v kapslích do espressa má unifikovanou chuť, počítejte s tím při nákupu.
Připravila: Lucie Studená
Jste jiného názoru, máte jiné nebo stejné zkušenosti? Pojďte diskutovat na Facebook
Buďte první kdo přidá komentář