Deset vajec za 34,- Kč. Podle sledování ČSÚ byly vejce v 7. týdnu 2012 o 11,7 % dražší než v 2. týdnu 2012. Deset vajec stálo průměrně 30,64 Kč. Nejnižší byla v Libereckém kraji, a to 29,37 Kč/10 ks, nejvyšší cena 33,91 Kč/10 ks byla v kraji Královéhradeckém.
Co je a co není vejce
V článku „Jako vejce vejci“ jste se dočetli, že je na každém vejci označeno o jaké vejce jde a odkud pochází.
Nařízení Rady ES č. 589/2008 (formát pdf) stanoví prováděcí pravidla.
Větší komfort pro slepice
Podle bruselské Směrnice rady 1999/1974/ES jsou stanovena pravidla pro minimální požadavky na ochranu nosnic.
Nově se smí chovat v tzv. obohacených klecích. Prostor na jednu nosnici se zvýšil na 750 cm2 tedy o plochu 10×20 cm.
K dispozici mají mít hnízdo, bidýlko, podklad s materiálem k popelení, vybavení na obrušování drápů (viz Kapitola III. vyhlášky 1999/1974/ES).
Nejlepší jsou Holanďané
Na straně 10 dokumentu (formát pdf) Státního zemědělského a intervenčního fondu je přehled za kolik vyrábějí vejce v jednotlivých zemích EU. Nejlevnější vejce umí vyrobit v Nizozemí.
Politici z Ministerstva zemědělství tvrdí, že chrání naše zemědělce před levnými dovozy. Chrání nás před Polskem a Maďarskem, kteří vyrábějí dražší vejce než to dokážeme u nás.
Každý si dělá co chce
Je nespornou skutečností, že bylo potřeba aktuální stav změnit. Prosazování směrnice o nosnicích spadá do výlučné pravomoci členských států a záleží na tom jak se kdo k dílu postaví.
Některé státy unie jako Itálie, Francie, Polsko, Maďarsko, Španělsko a Rumunsko zřejmě i nadále používají staré bateriové klece. Zdá se, že úředníci z Bruselu nevědí, jak svoje nařízení prosadit.
Nesbírejte vejce do zásoby
Vejce musí být od výrobce až po prodej konečnému spotřebiteli uchovávána v suchu, chráněna před sluncem a skladována a přepravována při nekolísavé teplotě prostředí v rozmezí + 5 °C až +18 °C. Teploměr a vlhkoměr ve skladu pravidelně kontrolujte.
Čerstvá vejce lze používat do data minimální trvanlivosti. Se ztrátou čerstvosti se zvyšují zdravotní rizika.
Zdroj internet.
Buďte první kdo přidá komentář