Správná teplota podávaného vína ovlivňuje jeho vnímání při pití a spolurozhoduje o tom, zda nám víno bude chutnat a vyniknou všechny jeho přednosti. V některých detailech se odborníci různí, v zásadě však teplota vína stoupá od bílých k červeným a od jednoduchých a lehkých po plná a těžká.
Přesnou teplotu podávání pro konkrétní víno je dobré si vyzkoušet, neboť v některých případech se mohou vůně a chutě zajímavě rozvíjet a proměnu je příjemné pozorovat, v jiných případech můžeme požitek z vína servírovaného při špatné teplotě zcela zkazit.
Správná teplota vína je důležitá
Přechlazené víno bude uzavřené, nebude mít výraznou vůni ani chuť. Pro vychutnání všech ušlechtilých vlastností před podáváním chladíme přiměřeně, nejlépe o 2°C níže. Po nalití do sklenky tím dosáhneme ideální teploty, která podpoří harmonii vína.
Ideální servírovací teplota vína:
- 6 – 8°C – sekty, Champagne, Aperitiv
- 8 – 10°C – suchá bílá vína – stolní, jakostní a kabinetní
- 9 – 11°C – aromatická a polosuchá vína
- 10 – 11°C – rose
- 11 – 12°C – bílá vína vyšších jakostních stupňů, pozdní sběr, výběr z hroznů, bílá vína barrique
- 12 – 14°C – dezertní vína, sladká vína a vína vysokých stupňů
- 12 – 14°C – lehká a mladá červená vína
- 14 – 16°C – středně těžká červená vína
- 17 – 18°C – těžká a nazrálá červená vína
Pozor!!! Víno servírujeme vždy o 1 – 2 stupně podchlazené!
Ke snížení teploty můžeme použít vinotéky, chladiče nápojů, ale nikdy nepodávejte víno s ledem! Víno kostkami ledu utrpí šok a ztratí tím výraznost, aroma a zbledne. Podávané víno temperujeme co nejpomaleji, aby nedošlo k tepelnému šoku.
Při ohřívání použijte nanejvýše vlažnou vodu, nikoliv vroucí nebo mikrovlnou troubu. Víno chce svůj čas.
Teplotu můžeme měřit teploměrem, který ponoříme doprostřed láhve. Speciálně vyráběné teploměry se zavěšují za hrdlo tak, aby se nedotýkaly stěny.
Zdroj Internet
Buďte první kdo přidá komentář