Barový inventář je vizitkou každého barmana. Pomůcky vybírá podle toho, jaký nápoj bude připravovat. Nutný je šejkr, odměrka, míchací sklenice, nalévátka, barové sítko, otvíráky a další.O základní výbavě jsme již psali minule. Dnes se zaměříme na nedílnou součást nápojů a to jsou koktejlové dekorace a ozdoby.
V dnešní době je nevětším trendem používat na dekoraci čerstvé suroviny, které jsou součástí drinku. Při používání ovoce a zeleniny je nutné dodržovat určitá pravidla:
- ovoce a zelenina musí být vždy čerstvé a dokonalé umyté
- bylinky nesmí být uschlé, uhnilé nebo uvadlé
- do nápojů, kde jsou použity zeleninové šťávy, používáme vždy jako dekoraci zeleninu, bylinky nebo koření
K ozdobení koktejlové sklenice se můžou použít i jiné suroviny, jako např. květy, plátky, osminky, spirály nebo řezy kůry nebo různé napichované špízy. Záleží vždy na představivosti a nápaditosti barmana. Jako ozdobu můžeme použít i brčka různých barev a délek, míchátka s různými motivy ani klasickým retro deštníčkem nikoho neurazíte, ba naopak. Dekoraci lze zavěsit na okraj sklenice, vložit přímo do nápoje nebo položit na napichovátku přes okraj skleničky.
Barmanovo desatero
- Barman má vždy pozdravit hosta jako první.
- Barman je vždy vstřícný komunikativní a zároveň diskrétní.
- Musí být vždy perfektně upravený a čistý.
- Měl by být sebevědomý, ale ne arogantní.
- Měl by mít dobrou paměť a pamatovat si stálé hosty a jejich přání.
- Měl by znát a být schopen se domluvit alespoň v jednom cizím jazyce.
- Barman musí být schopen vždy hostovi poradit s výběrem.
- Měl by se dále vzdělávat a sledovat nové světové trendy.
- Barman by za barem neměl jíst, žvýkat, kouřit, otáčet se k hostům zády.
- Pod každou sklenici s nápojem se dává vždy ubrousek.
Buďte první kdo přidá komentář