Podmínkou správného stolování je prostírání a správně založený inventář. Umět správně držet nůž a vidličku při vybraných společenských setkání nestačí.
Příprava slavnostní tabule má proběhnout v dostatečném časovém předstihu, aby byla zachována určitá důstojnost při zahájení.
Host potřebuje prostor
Chceme-li hostům zajistit dostatek pohodlí, měli bychom počítat až s 60 cm prostorem na jednoho hosta. Klasické obdélníkové nebo čtvercové stoly skládáme za sebou do útvarů ve tvaru písmen T, U, I, L nebo do čtverce.
Správné stolování
Základem je podkladový ubrus, pod který se často podkládá i měkčí podložka – multon, který zabraňuje posunu ubrusu na stole. Jako vrchní vrstva se využívá ubrus, který barevně ladí s výzdobou.
Praktické zásady a jednotný styl
Při přípravě slavností tabule by měl ubrus přesahovat po stranách 25 až 30 cm přes desku stolu a neměl by se dotýkat plochy židlí.
Při samotné dekoraci pečlivě dbáme, abychom zachovali jednotný styl a použitá barevná škála ve výzdobě by měla rozhodně barevně ladit.
Jako dekoraci můžeme použít:
– Ubrousky různých barev
– Svíčky
– Květiny
Dekorace při oslavách mohou být netypické, efektní, přesto decentní a trefně zvolené.
Ubrousky jsou základ
Na ubrouscích nešetřeme! Pro stolování se používají papírové nebo látkové ubrousky o rozměru 40 x 40 cm. Nejvhodnější jsou ubrousky látkové nebo z netkané textilie. Je mnoho možností, jak ubrousek naaranžovat na slavnostní tabuli.
Couvert
Neboli kuvér. Odborný pojem pro tradiční seskupení prostírání pro hosta, které se skládá z talířů, příborů a sklenic. Pro samotné prostírání platí určitá pravidla.
Talíře – Držíme se pravidla, že větší talíř používáme na hlavní jídlo, menší se hodí na saláty, dezerty, pečivo nebo odkládání.
Příbory – Při zakládání příborů postupujeme směrem ven. Host musí vědět, že na první chod používáme příbor nejvzdálenější od talíře.
V případě, že v nabídce budou ryby, zakládáme i speciální rybí příbor. S odlišným příborem se můžeme např. setkat při konzumaci raků – použijeme též speciální příbor.
Nad talíř dáváme dezertní příbor (dezertní lžička a pod ní dezertní vidlička).
Sklenice – Vpravo nahoře rozestavíme sklenice do trojúhelníku nebo šikmo za sebou. Neprostíráme více než 4 sklenice, z nichž každá je určená na jiný druh pití.
Buďte první kdo přidá komentář