vaříme

Existuje mnoho druhů rýže

Rýže patří mezi nejstarší pěstované obiloviny na světě. Různé druhy mají bezpočet tvarů a barev (neoloupané) od hnědé přes červenou a fialovou až po černou. Podle nároků na zavlažování se rozděluje rýže vodní (bažinná) pěstovaná […]

vaříme

Přišel čas ovoce

Se stále se zvyšujícími venkovními teplotami stoupá poptávka po osvěžujících ovocných dezertech. Jak připravit chutný dezert plný vitamínů si můžete přečíst níže. Připravujeme rebarborový rosol s jahodami a medovou pěnou. Ochutnejte i nektarinky v brendy.

vaříme

Chřest nebo-li špargl

Chřestová sezóna začíná zhruba v dubnu a končí v červnu. Chřest, nebo také špargl, se pěstuje na velkých lánech. Zeleň na nich však nečekejte. Jsou zakryty černou fólií, pod kterou v zemi pučí právě chřestové […]

vaříme

Co s vařenými vejci?

Vařená vejce mají v kuchyni široké uplatnění. Zejména se hodí do pochoutek studené kuchyně, ale své zastoupení najdou i v teplých pokrmech. Vajíčka nemusíme zpracovat ihned. Pokud je oloupeme, umístíme do chladničky do misky s […]

tipy

Den nezačíná odpolednem

Bohužel. Každé ráno svádím zápas, jestli opustit můj milovaný polštář. Vstanu, vezmu porcelánový hrnek a zapnu kávovar. Vše je počítáno na vteřiny. Běda, pokud se přihodí něco neplánovaného.

vaříme

Kořeny pro zdraví

Kořenová zelenina. Každý si hned představí mrkev, petržel a nebo celer. Zelenina, kterou máme doma vždy po ruce. Když ji budeme pravidelně konzumovat, doplníme tak náš organismus dostatečným množstvím vitamínů a minerálů.

vaříme

Nejen smích je kořením života

„Není bylina, aby na něco nebyla“. Toto rčení se dobře hodí i na koření, jímž si můžeme pokrm dochutit, zpestřit, zvýraznit, provonět i obarvit. Jídlo si můžeme kořením vylepšit, ale také pěkně pokazit.

vaříme

Na chleba sádlo

Nejcennějším výrobkem z domácí zabijačky je škvařené sádlo a používá se jako energeticky velmi vydatná pomazánka na chleba. Kromě energie jsou tuky důležité pro vstřebatelnost některých vitamínů, a navíc je to prostě dobré.