Potraviny proti podzimní depresi
Máte špatnou náladu? Jste unavení a podráždění? Schází Vám teplo a slunce? Proti depresi můžete bojovat i tím, že změníte jídelníček. Jaké potraviny Vám vyplaví hormon štěstí a radosti?
Máte špatnou náladu? Jste unavení a podráždění? Schází Vám teplo a slunce? Proti depresi můžete bojovat i tím, že změníte jídelníček. Jaké potraviny Vám vyplaví hormon štěstí a radosti?
Dýně není pouze symbolem Halloweenu. Patří k podzimním chutím, které se výborně hodí ke zvěřině, těstovinám, lze z ní vyhotovit vynikající polévkový krém i báječnou sladkou tečku. Pokrmy z dýně by jistě neměly chybět ve […]
Červená řepa má v kuchyni široké využití. Je vhodná do salátů, pomazánek, polévek, jako příloha k masu, můžete ji zpracovat i do buchet a nápojů. Nejlepší je syrová, ale i při rychlém teplelném zpracování si […]
K vánocům patří nejen cukroví, stromeček nebo kapr, ale i řada horkých nápojů, které se pily nejen pro svátky samotné, ale i proto, že o vánocích je jednoduše zima. Většinou se podávali nápoje alkoholické. Mezi klasické představitele těchto tzv. vánočních nápojů […]
Saláty nemusí být záležitostí pouze letních dnů, salát můžete podávat i teplý. Zařazením salátu do jídelního lístku potěšíte především ženy.
Pod slovem štrúdl si každý představí jablečný závin. Existují však další varianty jak tuto pochoutku připravit. Jeho tradiční podobu naše české kuchařky postupem času obohatily o řadu vynalézavých náplní. Například tvarohový, makový, se švestkami s […]
Měli bychom pít mléko? Samozřejmě je řeč o tom kravském, případně kozím, jež má podobné výživové vlastnosti. Většina lékařů a odborníků na výživu konzumaci mléka a mléčných výrobků podporuje. Jsou ale i tací, kteří před […]
Pro naše babičky byla omáčka koprová, rajská, okurková, česneková, játrová, křenová – tedy česká klasika a evergreeny českých hospod. Udělané dobře a s péčí jsou dodnes nepřekonatelné a vévodí jim omáčka svíčková. Talíř „domácí“ svíčkové […]
Přípravu zeleniny před přidáním do pokrmů není radno podceňovat. Špatně připravená zelenina může pokazit pracně připravované jídlo.
Cukr je prý „bílý jed“. Cukrů je celá řada a pokud se používá rozumně, není se třeba bát. Podívejme se ale i na jiná sladidla.
Copyright 2000+ Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o., všechna práva vyhrazena.