Vafle se už před mnoha lety rozšířily z Belgie, odkud pocházejí, do různých koutů světa. Přesto pravděpodobně nejlepší pořád koupíte v Belgii, kde má snad každá rodina svůj vlastní recept na jejich přípravu. Zkuste si připravit tradiční belgické vafle. Pokud u strávníků nepochodíte, ohromte vaflemi na „český způsob“.
Tipy na přípravu vaflí
- Těsto by mělo kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Musí být lehké, vzdušné a plné bublinek. Pokud chcete připravit těsto v předstihu, nechte ho v chladničce, kde se proces zpomalí.
- Dejte si pozor na množství těsta, které použijete, nesmí přetékat ven z vaflovače. Každý vaflovač vyžaduje jiné množství. Těsto by mělo pokrýt celou jeho plochu.
- Vafle neohřívejte. Pokud je chcete udržet teplé, rozehřejte troubu na 120° a položte je na rošt.
Belgické vafle recept
Co potřebujete:
- šálek teplé vody (40-45°C)
- balíček sušeného droždí
- 3 vejce
- šálek vlahého plnotučného mléka (40-45°C)
- 2/3 šálku cukru
- 3 šálky polohrubé mouky, práškový cukr
- 1/2 šálku rozpuštěného másla, lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžičky soli
Polovinu šálku teplé vody nalijte do malé misky a přidejte droždí. Nechte 10 minut odstát, než se zpění. Ve velké míse zatím metlou vyšlehejte vejce. Potom přimíchejte 1/2 šálku zbylé vody, mléko, cukr, máslo, vanilkový extrakt a sůl. Přidejte směs droždí z malé misky a vše zamíchejte do hladka. Pomalu vmíchejte mouku a umíchejte do jemna. Přikryjte a nechte hodinu nakynout na teplém místě.
Nalijte cca 1/2 šálku vaflového těsta na horký vymaštěný vaflovač. Pečte, dokud vafle nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Posypte práškovým cukrem.
Vafle můžeme dle chuti podávat také s čerstvým ovocem, bílým jogurtem a šlehačkou.
Slané pivní vafle recept
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- láhev světlého kvasnicového piva
- 6 lžic olivového oleje, sůl, lžička sladké papriky
- 10 plátků anglické slaniny, 100 g nastrouhaného sýra, 1 cibule
Vejce ušlehejte se solí a olejem, střídavě přimíchávejte mouku a pivo a umícháte tak hustší těsto. Poté přimíchejte sýr. Nechte těsto chvíli odležet. Vafle pečte v rozpáleném vaflovači. Cibuli a slaninu nakrájejte nadrobno, dozlatova osmažte a posypte jimi vafle.
Zdroj: internet
Buďte první kdo přidá komentář